Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obrała kaszankę i pokazała najlepszy patent na grilla. 1 dodatek zaskoczy każdego
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.04.2023 14:35

Obrała kaszankę i pokazała najlepszy patent na grilla. 1 dodatek zaskoczy każdego

smakowity sposób na kaszankę z grilla
screen z filmu na kanale YouTube Szefowa Kuchni

Kaszanka jest obowiązkowym punktem polskiego wydania grilla. Zapomnij jednak o położeniu jej na ruszcie i czekaniu na gotowe. Lepiej obierz ją z błonki i wymieszaj ze smakowitymi dodatkami. Odrobina suszonych śliwek wynosi ten dobrze znany specjał na zupełnie nowy poziom.

Kaszanka na grilla? Tak, ale inaczej, niż myślisz

Kaszanka na grilla z bogactwem dodatków wymaga odpowiedniego potraktowania. Aby zrobiła się idealnie aromatyczna i soczysta Szefowa Kuchni, której powyższe zdjęcia pochodzą z jej kanału w serwisie YouTube, przyrządza ją w łódeczce z folii aluminiowej. Dzięki temu podgrzewanie przebiega równomiernie, a wszystkie smaki mają szanse idealnie się połączyć.

Gdy podali mu wodę do picia, od razu włączył telefon. Szokujące nagranie z restauracji

Przepis na kaszankę z grilla z dodatkiem śliwek

Składniki:

  • 450 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 50 g suszonych śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz, majeranek

Jak zrobić najlepszą kaszankę z grilla?

Zacznij od przygotowania dodatków do kaszanki z grilla. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Obrane jabłko i śliwki pokrój w kostkę, a ząbki czosnku drobno posiekaj.

Kaszankę natnij wzdłuż i wydobądź jej wnętrze z osłonki. Przełóż farsz do dużej miski i dorzuć do niego przygotowane wcześniej składniki. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dołóż 1 łyżkę ketchupu i wszystko starannie wymieszaj.

Przygotuj 3 kawałki folii aluminiowej w kształcie prostokąta. Na każdy z nich nałóż porcję farszu. Następnie zawiń kaszankę w cukierka tak, aby folia szczelnie przykrywała swoją zawartość.

Przygotowane w ten sposób kaszanki układaj na rozgrzanym grillu. Możesz je także przyrządzić w piekarniku. W tym celu ustaw urządzenie na temperaturę 180 stopni i trzymaj w nim potrawę przez ok 30 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie otwórz folię aluminiową i ciesz się wybornym smakiem kaszanki. Swojska kaszanka zapiekana z klasycznym dodatkiem zachwyci każdego smakosza. Do kaszanki w sam raz nadadzą się obłędne ziemniaki z grilla prosto od Strzelczyka.

suszone śliwki.png
Canva / Aleksandrs Samuilovs

Źródło: Szefowa Kuchni