Smakosze.pl Przepisy Już nigdy nie kupisz mozzarelli w sklepie. Domową zrobisz z 2 składników
canva/-lvinst-

Już nigdy nie kupisz mozzarelli w sklepie. Domową zrobisz z 2 składników

23 czerwca 2023

Domowa mozzarella bije na głowę produkty kupowane w sklepach. Jej przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczy tylko mleko oraz kwasek cytrynowy, by cieszyć się znakomitym smakiem. Spróbujecie?

Przepis na domową mozzarellę

Pyszny ser doskonale pasujący do lekkich sałatek i obfitujący w wiele cennych składników odżywczych warto zrobić samodzielnie. Wyjdzie znacznie taniej, a smak i konsystencja zachwycą nawet wybrednych.

Składniki:

  • 2 litry mleka krowiego
  • 3-4 g kwasku cytrynowego w proszku
Jak wybrać słodkiego, dojrzałego arbuza? Te detale są kluczowe

Przygotowanie domowej mozzarelli jest banalne

Zaczynamy od przelania mleka do większego garnka i podgrzania go do temperatury 50 stopni Celsjusza. Wyłączamy grzanie i — cały czas mieszając — wsypujemy kwasek cytrynowy. Mleko zacznie się ścinać.

Po około minucie od wsypania dodatku zostawiamy masę na domową mozzarellę na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy powstałe stałe części i starannie odciskamy je z płynu, najlepiej wkładając do durszlaka i delikatnie ugniatając, podobnie, jak gdybyśmy przyrządzali ciasto.

Serwatkę podgrzewamy do temperatury 80 stopni Celsjusza i zanurzamy w niej powstały ser mozzarella. Dalej ugniatamy go dłońmi, uprzednio zabezpieczając je czystymi, dzianinowymi rękawiczkami.

Gdy masa stanie się elastyczna i ciągliwa, odrywamy fragmenty, formujemy z nich zgrabne kulki i przenosimy do miski z zimną wodą. Przechowujemy w serwatce z dodatkiem soli (1 łyżka przyprawy na 1 litr płynu).

Jak podać domową mozzarellę?

Fantastycznym i bardzo prosty połączeniem jest zaserwowanie plasterków sera mozzarella z pomidorem malinowym i oliwą z oliwek. Posypane świeżymi ziołami oraz pieprzem smakują wyśmienicie. Możecie też rarytas pokroić i wrzucić do dowolne kompozycji warzywnej lub owocowej.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania z serami. Oprócz mozzarelli w sałatkach świetnie sprawdza się feta — w oryginalnej greckiej nie może jej zabraknąć. Skusi was też być może szopska z serem owczym .

Domowa mozzarella z pomidorami.png
canva/frederique wacquier


Koszmarne ceny ryb nad Bałtykiem. Tańszy jest już nawet stek
Gigantyczna kara dla Biedronki. Próbowali naciągać klientów pod przykrywką chwytliwego hasła
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy