Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź cebulę i zakrętkę od słoika. Wymyślił to jakiś geniusz
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.05.2024 18:17

Weź cebulę i zakrętkę od słoika. Wymyślił to jakiś geniusz

cebula na pokrywce
fot. youtube.com/pysznenastole

Kwiaty z cebuli? Czemu nie! W tym świetnym przepisie na imprezową przekąskę zmieniamy niepozorne warzywo (które bywa wręcz metaforą czegoś taniego i wzgardzanego) w widowiskowe danie w sam raz do pochrupania w miły wieczór z rodziną czy przyjaciółmi.

Karczochy z cebuli

Tę przekąskę musiał wymyślić imprezowy geniusz. Usmażona na głębokim tłuszczu na złocisto cebula idzie o krok, a być może nawet o pięć dalej niż ograne krążki cebulowe. A maczana w ulubionym dipie, a nawet zwykłej śmietanie czy jogurcie, to przysmak wręcz niezwykły.

Wiemy jednak, czym ten geniusz mógł się inspirować. Podobnie jak tę cebulę serwuje się karczochy. To mało popularne w Polsce warzywo można przyrządzać na kilka sposobów, w tym – odłamywać od główki jego twarde listki i właśnie przegryzać, maczane w odpowiednim sosie. Zastosowanie tego triku do cebuli czyni podobną przekąskę o wiele łatwiej dostępną i tańszą.

smażenie cebuli
fot. youtube.com/pysznenastole
Dlaczego jajka w sklepach stoją na półkach, a w domu wkładamy je do lodówki? Ten fakt może zaskoczyć

Cebula z pokrywką

Pokrywka od słoika jest w tym przepisie trikiem pomagającym równo pokroić warzywo. Podobny trik pokazany jest na kanale Pyszne na stole, skąd pochodzą ilustracje w naszym tekście. Autorzy używają tam mąki ryżowej jako panierki do cebuli.

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 2 jajka i mąka do panierowania
  • Ulubione przyprawy, np. tymianek, słodka papryka, pieprz cayenne, sól
  • Jogurt lub kwaśna śmietana do podania
  • Tłuszcz do głębokiego smażenia

Jemy cebulę palcami

Cebulę obieramy z twardych łupin. Górę odkrawamy na płasko, zaś od dołu skrawamy tylko wystającą, korzenną część, tak by warzywo nie rozdzieliło się na warstwy. Tak przygotowane cebule wstawiamy do odwróconej do góry dnem zakrętki od słoika i nakrawamy nożem. Nakrętka nie pozwoli przeciąć cebuli w całości. W ten sposób wykonujemy 8-16 promienistych nacięć, w zależności od wielkości cebuli.

Nakrojone warzywa delikatnie rozczapierzamy palcami i umieszczamy w misce z zimną wodą na ok. godzinę. Namoczone cebule następnie dokładnie odsączamy.

W misce roztrzepujemy jajka, a na osobny talerz przesiewamy mąkę i mieszamy razem z przyprawami. Cebule dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie w przyprawionej mące. W obu wypadkach upewniamy się, że składniki dobrze wnikają w zakamarki naszych cebulowych kwiatów.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia w takiej ilości, by cebula mogła się w nim zanurzyć. Należy używać wyłącznie tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, np. frytury gastronomicznej lub smalcu. Przygotowane cebule delikatnie wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy, aż będą złociste. Jeśli nie są przykryte w całości tłuszczem, należy obrócić je w czasie smażenia.

Cebule wyjmujemy na ręcznik papierowy, by lekko je przestudzić i odciągnąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z miseczką dipu, jogurtu lub śmietany.

Przeczytaj też o apelu WHO w sprawie ograniczania soli oraz spróbuj swoich sił w naszym quizie na znajomość przysmaków PRL-u.

gotowa cebula
fot. youtube.com/pysznenastole