Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowe krakersy z pietruszką to ostatnio hit w moim domu. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.05.2024 19:35

Domowe krakersy z pietruszką to ostatnio hit w moim domu. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem

domowe krakersy
fot. youtube.com/THcookingchannel

Czy wiedziałaś, że pyszne ziołowe krakersy maślane można łatwo przygotować samodzielnie? Są dzięki temu nie tylko zdrowsze i mają pewny skład. Są także pyszniejsze – choćby dlatego, że przygotowane z sercem. A pewnie także z prozaicznego powodu, że można wzbogacić je o ulubione dodatki.

Domowe krakersy

Cienkie, chrupiące placuszki z ciasta z proszkiem do pieczenia mogą być doskonałą przegryzką podczas spotkania z przyjaciółmi, meczu czy wieczornego seansu filmowego. Jesteśmy tak przyzwyczajeni do kupnych produktów z tej kategorii, że nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak łatwo przygotować je w domu.

Choć zawierają masło, można zaufać, że takie ciasteczka własnego wypieku będą mniej tłuste niż ich sklepowe odpowiedniki. Nie warto tu chyba nawet wspominać, ile zdrowsze będą od kupnych czipsów ziemniaczanych. Spokojnie konkurują też na makroskładniki z popcornem czy paluszkami. Słowem – są świetnym zamiennikiem wszystkich kupnych przekąsek, a także wiernym towarzyszem wakacyjnych spacerów i wypraw.

ciasto na krakersy
fot. youtube.com/THcookingchannel
Dlaczego jajka w sklepach stoją na półkach, a w domu wkładamy je do lodówki? Ten fakt może zaskoczyć

Krakersy smakowe

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału TTH Cooking See, gdzie do ciasta użyty został szczypiorek. Uważamy jednak, że takie krakersy najlepiej sprawdzą się z domowym sosem czosnkowym (jogurtem z przeciśniętym czosnkiem, solą i białym pieprzem oraz kilkoma kroplami cytryny). Dlatego łączymy je z doskonałą towarzyszką czosnku: zieloną pietruszką.

Składniki

  • 150 g mąki
  • 60 ml mleka
  • 30 g masła
  • 20 g cukru
  • ½ łyżeczki suchych drożdży
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sezamu lub czarnuszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Zrób to sam: krakersy

Masło roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Podgrzewamy mleko, by było ciepłe, ale nie gorące. Składniki łączymy w misce i mieszamy szpatułką. Dodajemy drożdże, a całość dokładnie mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawiamy solą i pieprzem. Szpatułką mieszamy ciasto, a kiedy składniki będą połączone, przechodzimy na wyrabianie ręczne. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i jedwabiste.

Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do miski razem z sezamem. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, by składniki były w nim dobrze rozprowadzone. Ciasto omijamy folią kuchenną i odstawiamy do odpoczynku na ok. 20-30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Im cieniej je rozwałkujemy, tym bardziej chrupkie wyjdą domowe krakersy

Z placka wycinamy ciastka o wybranym kształcie – najłatwiej podzielić je na kwadraty lub prostokąty radełkiem do pizzy. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut, aż zaczną lekko się rumienić. Podajemy ostudzone.

Wypróbuj też przepisy na kapustę zapiekaną z mięsem mielonym i ciasto jagodowa chmurka.

domowy placek na krakersy
fot. youtube.com/THcookingchannel