Smakosze.pl Przepisy Już wiadomo, czym Gessler posypuje knedle ze śliwkami. Są przez to jeszcze smaczniejsze
canva/graletta; IG/magdagessler_official

Już wiadomo, czym Gessler posypuje knedle ze śliwkami. Są przez to jeszcze smaczniejsze

15 września 2023

Knedle ze śliwkami mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że — podobnie jak Magda Gessler — nie pominiecie oprószenia ich aromatyczną przyprawą. Dodatek znakomicie podkreśla smak owoców.

Pyszne knedle ze śliwkami Magdy Gessler

Ziemniaczane kluski wypełnione słodkim jesiennym owocem wcale nie muszą być podane ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Posypanie knedli cynamonem jest znacznie lepszym pomysłem. Przyprawa sprawia, że śliwki są nad wyraz aromatyczne. Trzeba spróbować.

Składniki:

  • 500 g śliwek, najlepiej węgierek
  • 700 g mączystych ziemniaków
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 duże jaja
  • szczypta soli
  • cynamon oraz cukier puder do posypania

Proste składniki i nieskomplikowane wykonanie są ogromną zaletą knedli ze śliwkami. W dalszej części artykułu znajdziecie wskazówki dotyczące ich przygotowania. Jeszcze nie raz wrócicie do przepisu.

Śliwki idealne na knedle.jpg
canva/Traci L Smith's Images
Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Ten obiad jadam co piątek

Jak zrobić knedle ze śliwkami? Magda Gessler ujawniła przepis

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Miękkie warzywo przeciskamy przez praskę zanim wystygnie. Przenosimy je na stolnicę i formujemy dołek, do którego wsypujemy mąkę pszenną oraz sól.

Wbijamy tam też jaja. Wyrabiamy ciasto na knedle . Gdy już uzyskamy gładką masę, formujemy z niej wałek i tniemy go na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozpłaszczamy na niezbyt cienki placek.

Do środka wkładamy pozbawioną pestek śliwkę i zlepiamy ciasto tak, aby owocu nie było widać. Knedle ze śliwką gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Wyjmujemy po mniej więcej 3 minutach od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przenosimy na talerz.

Jak podać knedle ze śliwkami?

Jesienny rarytas wzorem Magd Gessler oprószamy odrobiną cynamonu oraz cukru pudru. W tej odsłonie smakuje fantastycznie i na głowę bije specjał z dodatkiem podsmażanej bułki tartej. Jest też znacznie lżejszy.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na śliwki. Sprawdźcie jak zrobić z nich pyszne powidła bez mieszania . Być może skuszą was również pyszne owoce pod kruszonką — prostszego deseru dawno nie jedliście.

Knedle Magdy Gessler.jpg
canva/kabVisio

Źródło: haps

Ta zagadka sprawia problemy większości dorosłych. Sprawdź, czy potrafisz podać prawidłową odpowiedź
Weź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy