Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Ten obiad jadam co piątek

Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Ten obiad jadam co piątek

Obiad z piekarnika
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowe Przepisy

Prosty obiad z piekarnika w moim domu pojawia się co tydzień. Co piątek pakuję świeże warzywa do rękawa i przyrządzam w wysokiej temperaturze. Moja rodzina zajada je z wyrazistym sosem. To nasz ulubiony posiłek.
 

Pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny

Mięso w daniach nie jest konieczne. Od dawna już je ograniczam, a w piątki osobom, które chcą zachować post, proponuję przygotowanie warzywnego dania z wyrazistym sosem. Nie zajmie wam wiele czasu, a smakuje wyśmienicie. Naprawdę warto spróbować.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 większa marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 brokuł
  • 2 średnie cukinie
  • 4 nieduże bataty
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 średnie ogórki kiszone
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista składników jest dość długa, ale wystarczy je tylko połączyć i zapiec, a sos robi się równie szybko. Sprawdźcie dostępną w dalszej części artykułu instrukcję i sami się przekonajcie, jak sprawnie można przygotować obiad dla całej rodziny.

Warzywa na obiad z piekarnika.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowe Przepisy
Nie robię już jarzynowej i bankietowej. Ta sałatka jest 100 razy lepsza

Jak zrobić pyszny obiad z piekarnika? Będzie idealny na piątek

Zaczynam od poszatkowania oczyszczonej kapusty. Wrzucam warzywo do miski i posypuję niewielką ilością soli. Ugniatam przez chwilę, dokładnie rozprowadzając przyprawę. Przenoszę do przygotowanego wcześniej rękawa.

Dodaję obraną i startą na tarce marchewkę oraz posiekaną cebulę. Wrzucam też umyte różyczki brokuła, pokrojoną w półtalarki cukinię bez skórki oraz obrane i rozdrobnione w niedużą kostkę bataty. Warzywa doprawiam odrobiną pieprzu, kminkiem i ziołami prowansalskimi.

Worek zamykam i dokładnie mieszam. Przekładam na blachę i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyjmuję po mniej więcej 45 minutach. Rozcinam worek i przenoszę warzywa na talerze.

Jak podać obiad z piekarnika?

Warzywa w tej odsłonie świetnie smakują z sosem z ogórkami. Robię go z jogurtu, posiekanego koperku, czosnku i startych na tarce ogórków kiszonych. Można też użyć surowych ogórków gruntowych. Doprawiam całość solą i pieprzem.

Sos może być wegański, jeśli zamiast klasycznego jogurtu naturalnego wykorzystacie nabiał sojowy. Pasowała będzie też śmietana kokosowa, ale ma dość charakterystyczny smak i nie każdemu się on spodoba.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszny obiad bez mięsa. Sprawdźcie koniecznie strogonowa w wersji z kotletami sojowymi. Być może skuszą was też wegańskie pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu.

Sos do obiadu z piekarnika.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowe Przepisy