Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowe Przepisy

Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Ten obiad jadam co piątek

15 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty obiad z piekarnika w moim domu pojawia się co tydzień. Co piątek pakuję świeże warzywa do rękawa i przyrządzam w wysokiej temperaturze. Moja rodzina zajada je z wyrazistym sosem. To nasz ulubiony posiłek.
 

Pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny

Mięso w daniach nie jest konieczne. Od dawna już je ograniczam, a w piątki osobom, które chcą zachować post, proponuję przygotowanie warzywnego dania z wyrazistym sosem. Nie zajmie wam wiele czasu, a smakuje wyśmienicie. Naprawdę warto spróbować.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 większa marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 brokuł
  • 2 średnie cukinie
  • 4 nieduże bataty
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 średnie ogórki kiszone
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista składników jest dość długa, ale wystarczy je tylko połączyć i zapiec, a sos robi się równie szybko. Sprawdźcie dostępną w dalszej części artykułu instrukcję i sami się przekonajcie, jak sprawnie można przygotować obiad dla całej rodziny.

Warzywa na obiad z piekarnika.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowe Przepisy
sałatka

Nie robię już jarzynowej i bankietowej. Ta sałatka jest 100 razy lepsza

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pyszny obiad z piekarnika? Będzie idealny na piątek

Zaczynam od poszatkowania oczyszczonej kapusty. Wrzucam warzywo do miski i posypuję niewielką ilością soli. Ugniatam przez chwilę, dokładnie rozprowadzając przyprawę. Przenoszę do przygotowanego wcześniej rękawa.

Dodaję obraną i startą na tarce marchewkę oraz posiekaną cebulę. Wrzucam też umyte różyczki brokuła, pokrojoną w półtalarki cukinię bez skórki oraz obrane i rozdrobnione w niedużą kostkę bataty. Warzywa doprawiam odrobiną pieprzu, kminkiem i ziołami prowansalskimi.

Worek zamykam i dokładnie mieszam. Przekładam na blachę i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyjmuję po mniej więcej 45 minutach. Rozcinam worek i przenoszę warzywa na talerze.

Jak podać obiad z piekarnika?

Warzywa w tej odsłonie świetnie smakują z sosem z ogórkami. Robię go z jogurtu, posiekanego koperku, czosnku i startych na tarce ogórków kiszonych. Można też użyć surowych ogórków gruntowych. Doprawiam całość solą i pieprzem.

Sos może być wegański, jeśli zamiast klasycznego jogurtu naturalnego wykorzystacie nabiał sojowy. Pasowała będzie też śmietana kokosowa, ale ma dość charakterystyczny smak i nie każdemu się on spodoba.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszny obiad bez mięsa. Sprawdźcie koniecznie strogonowa w wersji z kotletami sojowymi . Być może skuszą was też wegańskie pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu.

Sos do obiadu z piekarnika.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowe Przepisy
zagadka z chlebem

Ta zagadka sprawia problemy większości dorosłych. Sprawdź, czy potrafisz podać prawidłową odpowiedź

CZYTAJ DALEJ
kiwi

Weź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >