Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie korzystam z przepisu babci na powidła śliwkowe. Wolę prostszy patent bez mieszania

Nie korzystam z przepisu babci na powidła śliwkowe. Wolę prostszy patent bez mieszania

Powidła śliwkowe
canva/pixelshot

Powidła śliwkowe mojej babci zawsze wydawały mi się zbyt słodkie. Ich zrobienie nie było też proste — wymagało mieszania i podglądania, czy nic się nie przypala. Znalazłam ostatnio łatwiejszy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę.

Powidła śliwkowe zrobicie bez mieszania

Bez cukru i octu oraz żmudnego mieszania powidła też wam wyjdą. Wydawać by się mogło, że to prosta droga do spalenia smakowitych owoców. Jednak cierpliwość zdecydowanie się opłaci.

Kupcie zatem dojrzałe owoce i przekonajcie się sami. Przyda się też garnek o dużej powierzchni dna o raz instrukcja, która zamieszczamy pod zdjęciem. Efekty przerosną wasze oczekiwania. 

Śliwki
canva/pixelshot
Mikstura, którą robimy zimą na przeziębienie, działa cuda na cholesterol. Moja mama pije ją przez cały rok, wyniki ma na medal

Jak zrobić dobre powidła śliwkowe? Zapomnijcie o mieszaniu

Zaczynam od umycia owoców i usunięcia z nich pestek. Następnie przenoszę je do garnka i odstawiam na dłużej — aż puszczą sok. Wtedy włączam palnik i gotuję śliwki na niewielkim ogniu przez kilka godzin.

Gdy zawartość naczynia zredukuje się o mniej więcej połowę, zbieram sok, który zgromadził się na powierzchni i zamykam go w osobnym słoiku. Ogień pod garnkiem wyłączam. Teraz dopiero energicznie mieszam śliwki, by się rozpadły. Przenoszę je do czystych słoików.

Wskazówka: Jeśli się spieszycie, można wlać odrobinę wody na dno garnka i zacząć przyrządzanie powidła od razu po wrzuceniu owoców do naczynia. Warto też zapasteryzować wyrób. Powidła bez cukru czasami niestety się psują. 

Do czego wykorzystać powidła śliwkowe?

Śliwkowy rarytas jest idealny do deserów. Wypełniajcie im naleśniki, dodawajcie do ciast — takich jak np. piernik — czy dosładzajcie nimi rozgrzewające herbaty. Będzie pysznie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na słodkie przetwory. Oprócz powideł śliwkowych warto przygotować dżem z czarnej porzeczki. Polecamy też orzeźwiający dżem z cukinii.

powidła śliwkowe
canva/pixelshot