Smakosze.pl

YouTube/@5minutoweSztuczkiDIY

Weź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej

14 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kiwi jest dostępne w sklepach właściwie przez cały rok. Ten owoc możemy dodawać do sałatek, deserów, czy jeść go samodzielnie. Jednak jak w prosty sposób wydostać kiwi z jego szorstkiej skórki? Jest na to pewien przydatny sposób. 

Kiwi, czyli słodko-kwaśny owoc

Kiwi słynie z tego, że jest owocem, który może wiele wytrzymać. Długi transport, czy jeszcze dłuższe przechowywanie? Kiwi przetrwa je w jak najlepszym stanie. Mały zielony owoc o szorstkiej skórce zniesie wiele. 

Smak kiwi jest niecodzienny. W niezbyt dojrzałym owocu znajdziemy kwaśne nuty, natomiast w pełni dojrzałe kiwi będzie dość słodkie. Ten zielony owoc pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i dawniej nazywany był agrestem chińskim. Na stałe zagościł też już w naszym jadłospisie. 

kiwi
Canva/MikAndersen
Ziemniaki na obiad

Te ziemniaki są tak pyszne, że robię je co kilka dni. Rodzina za nimi przepada, każdy prosi o dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Kiwi, czyli porcja zdrowia i smaku

Ten mały zielony owoc jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminę C, E i witaminy z grupy B. Do tego naszpikowany jest przeciwutleniaczami oraz błonnikiem. Jego zjedzenie dostarczy nam tylko 45 kalorii i wiele cennych minerałów. 

Ten owoc możemy dodawać do sałatek i koktajli. Jednak jak wyjąć zielony miąższ z brązowej szorstkiej skórki? Obierać? Nic z tych rzeczy. Warto użyć mieszadełka do miksera. 

Mieszadełko do miksera, czyli patent na kiwi

Owoc przekrajamy na pół i nacinamy na krzyż jego miąższ. Następnie w owoc wbijamy mieszadełko miksera. Warto wbić końcówkę na kilka centymetrów, a następnie energicznie przekręcić ją. Ten ruch sprawi, że zielony miąższ kiwi błyskawicznie wyjdzie z brązowej skórki. W tak prosty i szybki sposób jeszcze nigdy nie dotarliście do miąższu kiwi.

Dzięki końcówce od miksera owoc został błyskawicznie wydrążony. Nie musieliśmy wydrążać go za pomocą łyżeczki, czy obierać. Ten patent na kiwi ułatwi nam życie w kuchni. Łatwiej zrobimy sałatkę, czy koktajl z tego owocu. Pisaliśmy o pysznym serniku z kiwi. Podawaliśmy też przepis na pyszny dżem z kiwi. 

kiwi
Canva/NEW000007

Źródło: YouTube/@5minutoweSztuczkiDIY

deska do krojenia

Doktor technologii żywienia bije na alarm, chodzi o deski do krojenia. Używasz jej? Nie zapominaj o tej czynności

CZYTAJ DALEJ
ćwikła

Wypróbowałam przepis na ćwikłę od siostry Anastazji. Ten składnik rozłożył mnie na łopatki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >