Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kalafior pieczony w plastrach - aromatyczny, warzywny stek na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.02.2022 01:00

Kalafior pieczony w plastrach - aromatyczny, warzywny stek na obiad

Kalafior pieczony w plastrach
canva/from_my_point_of_view

Kalafior pieczony w plastrach to lekka propozycja lunchowa i obiadowa dla każdego smakosza. Steki z kalafiora przyrumienione na patelni grillowej, następnie dopieczone w piekarniku mają wyśmienity smak. Plastry kalafiora podaj z ostrą papryczką i posiekanymi ziołami, będzie zdrowo i pysznie.

Kalafior pieczony w plastrach to świetne danie zarówno na obiad, jak i podwieczorek, lunch i kolację na ciepło. Pieczony kalafior uwalnia lekko orzechową nutę, a oprószony dodatkowo papryką, solą i pieprzem smakuje wybornie.

Kalafiora pieczonego podaję z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, posiekaną zieleniną i ostrą papryczką chili. Do tego świeża bagietka i kolacja gotowa. Jeśli chcesz zrobić teki z kalafiora na obiad, zrób również frytki pieczone lub ziemniaki opiekane i podaj z lekką surówką, będzie pysznie.

Jeśli szukasz pomysłu na warzywny kotlet- tu poznasz przepis na kotlet z buraka, będzie świetny zarówno do obiadu, jak i burgerów wegetariańskich.

Przepis na kalafior pieczony w plastrach

Składniki na 4-5 porcji:

  • główka kalafiora

  • czosnek granulowany

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

  • papryka słodka mielona

  • posiekana natka pietruszki lub kolendra

  • sok z cytryny

  • papryczka chili (opcjonalnie)

Jak zrobić kalafior pieczony w plastrach?

Kalafior pokrój w plastry, każdy kawałek wysmaruj oliwą, oprósz solą, pieprzem, czosnkiem i papryką słodką. Plastry podsmaż na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, żeby się zarumieniły.

Nastaw piekarnik na 190 stopni C, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, plastry kalafiora przełóż na formę, piecz 7 minut, następnie obróć i dopiekaj kolejne 7-8. Papryczkę chili przetnij, wydrąż pestki i posiekaj drobno.

Świeży kalafior

Źródło zdjęcia: canva/emreogan Posiekaj również natkę pietruszki i kolendrę. Pieczony kalafior skrop oliwą z oliwy, sokiem z cytryny, oprósz zieleniną i podaj z ostrą papryczką. Smacznego.

Tagi: Obiad Danie Dieta