Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlet z buraka. Zdradzamy niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.02.2022 01:00

Kotlet z buraka. Zdradzamy niezawodny przepis

Kotlet z buraka
canva/Boris Yatsenko

Kotlet z buraka z fasolą czerwoną, natką pietruszki i kminem rzymskim to pomysł na lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety z buraka to również świetny dodatek do wegańskich i wegetariańskich burgerów. Sprawdź, jak zrobić kotlet z buraka, który posmakuje nawet największemu miłośnikowi mięsa.

Kotlety warzywne to świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów i przygotujesz je w bardzo prosty sposób z każdego warzywa, na jakie tylko masz ochotę. Uwielbiam mięso, ale często zamieniam je właśnie na kotlety z buraka- są lżejsze, zdrowe i naprawdę pyszne.

Kotlety doprawiam natką pietruszki, czosnkiem, cebulką, kminem rzymskim i sosem sojowym, przez co zyskują rewelacyjny smak. Kotlety smażę na patelni grillowej na bardzo małej ilości oleju, dzięki czemu kotlety nie są tłuste i mają chrupiącą skórkę.

Kotlet z buraka podaję z ulubionymi dodatkami, np. frytkami z batatów, kaszą, ryżem, a także z lekką surówką warzywną. Kotlety to świetny dodatek do wegetariańskich i wegańskich burgerów.

Buraki są lekkostrawne i bogate w witaminy i przede wszystkim w żelazo i potas. Regularne spożywanie buraków obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę serca, leczy anemię i optymalizuje produkcję czerwonych krwinek.

Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na kotlety z kalafiora z czosnkiem i szczypiorkiem, są świetne na lunch i obiad.

Przepis na kotlet z buraka

Składniki na 3-4 kotlety

  • 2 mniejsze buraki

  • pół puszki fasoli czerwonej

  • 2 ząbki czosnku

  • kmin rzymski do smaku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • pół cebuli czerwonej

  • sos sojowy

  • pieprz

  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić kotlet z buraka?

Buraki umyj, obierz i gotuj godzinę w osolonej wodzie. Gdy już będą miękkie, ostudź je i zetrzyj na drobnej tarce. Zetrzyj również czosnek i cebulkę, fasolę odsącz z zalewy i rozgnieć widelcem.

Wszystkie składniki przełóż do miski, wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku sosem sojowym, pieprzem, kminem rzymskim. Po doprawieniu wsyp mąkę i wymieszaj, następnie uformuj kotlety.

Gotowane, tarte buraki

Źródło zdjęcia: canva/Svittlana Kotlety buraka smaż 3-4 minuty na patelni grillowej z odrobiną oleju, przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.