Kotlet z buraka. Zdradzamy niezawodny przepis
Kotlet z buraka z fasolą czerwoną, natką pietruszki i kminem rzymskim to pomysł na lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety z buraka to również świetny dodatek do wegańskich i wegetariańskich burgerów. Sprawdź, jak zrobić kotlet z buraka, który posmakuje nawet największemu miłośnikowi mięsa.
Kotlety warzywne to świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów i przygotujesz je w bardzo prosty sposób z każdego warzywa, na jakie tylko masz ochotę. Uwielbiam mięso, ale często zamieniam je właśnie na kotlety z buraka- są lżejsze, zdrowe i naprawdę pyszne.
Kotlety doprawiam natką pietruszki, czosnkiem, cebulką, kminem rzymskim i sosem sojowym, przez co zyskują rewelacyjny smak. Kotlety smażę na patelni grillowej na bardzo małej ilości oleju, dzięki czemu kotlety nie są tłuste i mają chrupiącą skórkę.
Kotlet z buraka podaję z ulubionymi dodatkami, np. frytkami z batatów, kaszą, ryżem, a także z lekką surówką warzywną. Kotlety to świetny dodatek do wegetariańskich i wegańskich burgerów.
Buraki są lekkostrawne i bogate w witaminy i przede wszystkim w żelazo i potas. Regularne spożywanie buraków obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę serca, leczy anemię i optymalizuje produkcję czerwonych krwinek.
Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na kotlety z kalafiora z czosnkiem i szczypiorkiem, są świetne na lunch i obiad.
Przepis na kotlet z buraka
Składniki na 3-4 kotlety
2 mniejsze buraki
pół puszki fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
kmin rzymski do smaku
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
pół cebuli czerwonej
sos sojowy
pieprz
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić kotlet z buraka?
Buraki umyj, obierz i gotuj godzinę w osolonej wodzie. Gdy już będą miękkie, ostudź je i zetrzyj na drobnej tarce. Zetrzyj również czosnek i cebulkę, fasolę odsącz z zalewy i rozgnieć widelcem.
Wszystkie składniki przełóż do miski, wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku sosem sojowym, pieprzem, kminem rzymskim. Po doprawieniu wsyp mąkę i wymieszaj, następnie uformuj kotlety.
Źródło zdjęcia: canva/Svittlana Kotlety buraka smaż 3-4 minuty na patelni grillowej z odrobiną oleju, przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.