Smakosze.pl Przepisy Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie
canva/Lilechka75

Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie

26 listopada 2021

Warzywa zapiekane z ziemniakami są pysznym i zdrowym pomysłem na dodatek do mięsa lub samodzielną przekąskę. Przygotujcie w ten sposób kalafior, a będzie przyjemnie, chrupiąco i puszyście. Wszystko za sprawą sera, śmietany i odrobiny masła. Dajcie się skusić tej wspaniałej kompozycji.

Zapiekanki mogą być samodzielnym daniem obiadowym albo pysznym dodatkiem do mięs czy jego alternatyw. Proponowaliśmy wam już smaczne wersje ziemniaczanej zapiekanki z porem czy kiszoną kapustą . Tym razem zdradzamy jak przyrządzić je z kalafiorem. Śmietana i ser uczynią to danie wyjątkowo smacznym i aromatycznym. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na kalafiora zapiekanego z ziemniakami i śmietaną

Składniki:

  • 1 średni kalafior

  • 4 większe ziemniaki

  • 300 g śmietany 30%

  • plaster masła

  • 2 łyżki startego sera

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pęczek koperku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na większe różyczki , myjemy je i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy je przez około 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Śmietanę łączymy z przyprawami. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, polewamy je przyprawioną śmietaną i posypujemy startym serem .

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 do 15 minut. Gotową zapiekankę posypujemy świeżym siekanym koperkiem. Podajemy z kotletam i schabowymi lub mielonymi . Smacznego.

Wskazówka: jeśli macie mniejsze różyczki kalafiora, nie gotujcie go. Wystarczy, że go zblanszujecie. Zmięknie wystarczająco podczas pieczenia.

Kalafior to pyszny dodatek do wielu dań
Kalafior to pyszny dodatek do wielu dań. Świetnie komponuje się z ziemniakami

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy