Smakosze.pl Przepisy Kapusta kiszona wyjdzie przepyszna. Trzymaj się starego przepisu, jest niezawodny
Fot. Canva/zia_shusha

Kapusta kiszona wyjdzie przepyszna. Trzymaj się starego przepisu, jest niezawodny

14 listopada 2024

Kapusta kiszona jest nieoceniona jesienią i zimą. Bogata w witaminy stanowi też bazę surówek, bigosu czy zup. Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez tej kiszonki. Teraz kapustę ukisimy w najlepszy sposób dzięki tej recepturze.

Kapusta kiszona dostarczy smaku i witamin

Kapustę kiszoną warto włączyć do diety szczególnie jesienią i zimą. Kiszonka pełna jest witamin . Z powodzeniem zastąpi nam owoce i warzywa, które w tym czasie są dość mocno ograniczone i nie tak wartościowe jak w lecie. Kapusta kiszona naszpikowana jest witaminą C, A, E, K i witaminami z grupy B.

Jej jedzenie dostarczy nam też potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Ta zdrowa i smaczna kiszona pełna jest też błonnika i bakterii mlekowych. Warto jeść kapustę kiszoną, bo wzmacnia ona naszą odporność i redukuje stany zapalne w organizmie . Dobroczynnie wpływa na trawienie i układ pokarmowy. Wykazuje też działanie przeciwnowotworowe.

kapusta kiszona
Fot. Canva/solidcolours
Polacy pomijają to tanie mięso, a Strzelczyk robi z niego kotlety. Są lepsze niż schabowe

W czym kisić kapustę?

Kapusta kiszona oczyszcza organizm z toksyn, pozytywnie wpływa na układ krążenia i reguluje poziom cholesterolu we krwi . Najlepiej kapustę kisić w domu. Jednak, w czym to robić? Można użyć słoika, specjalnej beczki lub kamionki.

Ważne, by naczynie było dokładnie umyte i wyparzone. Inaczej obecne bakterie mogą zaburzyć proces kiszenia. Warto też wykorzystać sprawdzony przepis na kiszenie kapusty. Dzięki niemu kiszonka wyjdzie niezbyt kwaśna, chrupiąca i soczysta.

Jak kisić kapustę?

Składniki:

  • 5 kg kapusty
  • 90 g soli
  • 3 marchewki
  • 10 ząbków czosnku
  • 10 liści laurowych
  • ziele angielskie

Główki kapusty obieramy z zeschniętych liści i dokładnie myjemy. Następnie ścieramy na tarce lub szatkujemy nożem. Zasypujemy solą i zostawiamy na 12 godzin . Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po upływie 12 godzin dodajemy do kapusty.

Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy po ząbku czosnku, liściu laurowym i kilka ziaren ziela angielskiego. Następnie słoiki wypełniamy w ¾ kapustą z marchewką . Zalewamy wrzącą wodą, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu kapusta kiszona będzie dobra do jedzenia. Pisaliśmy o pracowniku Biedronki, który ujawnia, czego zazdrości Lidlowi. Polecaliśmy niedrogą i zdrowszą od dorsza rybę.

kapusta kiszona
Fot. Canva/peredniankina

Źródło: terazgotuje.pl

Moja siostra od lat podaje tę sałatkę na Andrzejki. W końcu dała mi przepis, nie wierzę jaka jest prosta
Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolor
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy