Kapusta kiszona wyjdzie przepyszna. Trzymaj się starego przepisu, jest niezawodny
Kapusta kiszona jest nieoceniona jesienią i zimą. Bogata w witaminy stanowi też bazę surówek, bigosu czy zup. Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez tej kiszonki. Teraz kapustę ukisimy w najlepszy sposób dzięki tej recepturze.
Kapusta kiszona dostarczy smaku i witamin
Kapustę kiszoną warto włączyć do diety szczególnie jesienią i zimą. Kiszonka pełna jest witamin . Z powodzeniem zastąpi nam owoce i warzywa, które w tym czasie są dość mocno ograniczone i nie tak wartościowe jak w lecie. Kapusta kiszona naszpikowana jest witaminą C, A, E, K i witaminami z grupy B.
Jej jedzenie dostarczy nam też potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Ta zdrowa i smaczna kiszona pełna jest też błonnika i bakterii mlekowych. Warto jeść kapustę kiszoną, bo wzmacnia ona naszą odporność i redukuje stany zapalne w organizmie . Dobroczynnie wpływa na trawienie i układ pokarmowy. Wykazuje też działanie przeciwnowotworowe.
W czym kisić kapustę?
Kapusta kiszona oczyszcza organizm z toksyn, pozytywnie wpływa na układ krążenia i reguluje poziom cholesterolu we krwi . Najlepiej kapustę kisić w domu. Jednak, w czym to robić? Można użyć słoika, specjalnej beczki lub kamionki.
Ważne, by naczynie było dokładnie umyte i wyparzone. Inaczej obecne bakterie mogą zaburzyć proces kiszenia. Warto też wykorzystać sprawdzony przepis na kiszenie kapusty. Dzięki niemu kiszonka wyjdzie niezbyt kwaśna, chrupiąca i soczysta.
Jak kisić kapustę?
Składniki:
- 5 kg kapusty
- 90 g soli
- 3 marchewki
- 10 ząbków czosnku
- 10 liści laurowych
- ziele angielskie
Główki kapusty obieramy z zeschniętych liści i dokładnie myjemy. Następnie ścieramy na tarce lub szatkujemy nożem. Zasypujemy solą i zostawiamy na 12 godzin . Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po upływie 12 godzin dodajemy do kapusty.
Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy po ząbku czosnku, liściu laurowym i kilka ziaren ziela angielskiego. Następnie słoiki wypełniamy w ¾ kapustą z marchewką . Zalewamy wrzącą wodą, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu kapusta kiszona będzie dobra do jedzenia. Pisaliśmy o pracowniku Biedronki, który ujawnia, czego zazdrości Lidlowi. Polecaliśmy niedrogą i zdrowszą od dorsza rybę.
Źródło: terazgotuje.pl