Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolor
Barszcz czerwony to jedna z wigilijnych potraw. Już teraz warto dowiedzieć się, co zrobić, by ta smaczna zupa zyskała piękny rubinowy kolor. Sposób na intensywną barwę jest prosty i wart uwagi każdego smakosza.
Barszcz czerwony, czyli smak i kolor
Barszcz czerwony zwykle najczęściej jemy w Wigilię. Z uszkami smakuje wyjątkowo i jest jedną z potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Zupa niestety czasem nie wychodzi tak, jakby nam zależało. Jest zbyt mdła i brakuje jej pięknego rubinowego koloru.
Co zrobić, by podkręcić kolor barszczu czerwonego? Warto do zupy dodać smaczny i zdrowy owoc. Znakomicie wpłynie on nie tylko na smak barszczu, ale też jego barwę. Dzięki temu uzyskamy efekt, który docenią nasi bliscy zgromadzeni przy wigilijnym stole.
Pilny apel Sanepidu. Masz tę mąkę w domu, koniecznie wyrzućBarszcz czerwony w rubinowym kolorze
Do przygotowania barszczu czerwonego warto wybrać duże buraki. Po przekrojeniu powinny mieć one mocno czerwony kolor. Można też wykorzystać zakwas z buraków. Jeśli zależy nam na pięknym kolorze, to pamiętajmy, by zupy nie gotować na dużym ogniu. Przez to może ona przybrać brązowy odcień.
Składnik, który sprawi, że barszcz czerwony na Wigilię zachwyci rubinową barwą, to sok z czarnej porzeczki. Naturalny i zdrowy jest skarbnicą witamin. Zawiera magnez i potas. Dodatek tego zdrowego soku podkręci kolor barszczu czerwonego. Poniżej prezentujemy przepis na barszcz czerwony z czarną porzeczką.
Jak ugotować barszcz czerwony z czarną porzeczką?
Składniki:
- 2 litry czerwonego barszczu
- ok. 400 ml soku z czarnej porzeczki
- 1 ½ ząbku czosnku
- 4 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 suszone grzyby
- sól
- pieprz
Przygotowanie barszczu czerwonego z czarną porzeczką zaczniemy od podgrzania barszczu. Jednak nie możemy go zagotować. Dodajemy przyprawy, grzyby i odstaw zupę na ok. 3 godziny. Po upływie tego czasu barszcz odcedzamy przez sitko.
Podgrzewamy i wlewamy sok z czarnej porzeczki. Na każdy litr barszczu należy wlać 100 ml soku. Im więcej wlejemy soku z czarnej porzeczki, tym bardziej kwaśna wyjdzie zupa. Pisaliśmy o tym, jak usmażyć placki idealnie chrupiące, które nie piją tłuszczu. Polecaliśmy przepis siostry Anastazji na surówkę z kapusty kiszonej i buraków.
Źródło: top.pl