Smakosze.pl Przepisy Kapusta z grochem jak u babci, tylko z 5 składników. Bez moczenia, najprostszy przepis
Fot. Shutterstock/CCat82

Kapusta z grochem jak u babci, tylko z 5 składników. Bez moczenia, najprostszy przepis

18 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie tylko bigos musi znaleźć się na świątecznym stole, ale i kapusta z grochem. Przygotowanie tego tradycyjnego dania nie jest trudne i skomplikowane, ale należy przestrzegać kilku zasad. Poznaj prosty przepis na świąteczny przysmak i zaskocz gości. Takiej kapuście nikt się nie oprze.

Kapusta z grochem nie do zastąpienia

Kapusta jest nieodłącznym składnikiem Wigilii. Według wierzeń kapusta spożywana podczas świąt miała chronić od złego, a w dodatku była również uznawana za symbol obfitości, bogactwa i zdrowia. Nie powinno więc nikogo dziwić, że znajduje się w tak wielu tradycyjnych daniach. Wystarczy spojrzeć na same klasyki jak bigos, uszka czy kapusta z grochem.

To ostatnie danie podczas przygotowań jest przez gospodynie często pomijane, a szkoda. Wiele z nich twierdzi, że przygotowanie przysmaku jest żmudne, a w dodatku łatwo jest go zepsuć. Na szczęście istnieją również proste przepisy , z którymi przysmak wyjdzie za każdym razem. Jeden z nich znajdziesz w dalszej części tekstu.

ka pu sta.jpg
Fot. Canva/nito100
Nigdy tego nie pij, to najgorszy napój. Działa paskudnie na serce, zwiększa ryzyko udaru

Kapista z grochem z pięciu składników

Zanim poznasz poniższy przepis, warto zobaczyć, co będzie ci potrzebne. Produktów nie ma wiele, bo jest ich tylko pięć. Kluczowa jest oczywiście kiszona kapusta, dlatego wybierz tę świeżą i niezbyt kwaśną. Niezbędny będzie także łuskany groch oraz przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Składniki znajdziesz na liście poniżej. Trzymaj się podanych proporcji, a kapusta z grochem wyjdzie idealna.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g łuskanego grochu
  • 2-3 łyżek smalcu
  • majeranek
  • piep
  • sól

Kapusta z grochem z prostego przepisu na święta

Połówki grochu przesyp do garnka. Zalej je wodą i gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kapustę odciśnij i drobno posiekaj. Przełóż ją do innego garnka, zalej odrobiną wody i również gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, do momentu zmięknięcia.

Groch i kapustę odcedź, a potem przełóż do jednego garnka. Dopraw pieprzem, majerankiem oraz odrobiną soli. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Na koniec odstaw ją w chłodne miejsce i gotowe.

Sprawdź także jak przygotować napój ułatwiający zasypianie oraz poznaj przepis na uszka inne niż zazwyczaj .

danie z kapusty.jpg
Fot. Canva/joannawnuk
Żadna kapusta i grzyby. Uszka do barszczu z tym farszem są 100 razy lepsze
Kościół stawia sprawę jasno, tak wygląda post przed i w trakcie Wigilii
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy