Żadna kapusta i grzyby. Uszka do barszczu z tym farszem są 100 razy lepsze
Wigilijne uszka nie tylko z kapustą i grzybami. Poznaj przepis, który odmieni smak tego dodatku do czerwonego barszczu. Składnik farszu wydaje się zaskakujący, ale kiedy spróbujesz uszek z tym dodatkiem, będziesz przygotowywać je co roku.
Uszka do barszczu muszą być
Wigilia to nie tylko czas na spotkania z bliskimi i okazja do dawania sobie prezentów. To także możliwość spróbowania wielu doskonałych dań. Pomimo tego, że co roku świąteczne menu jest dokładnie takie samo, wszyscy czkają dwanaście miesięcy, aby w końcu móc spróbować tradycyjnych potraw.
Jedną z nich są uszka, które zawierają farsz z kiszonej kapusty i grzybów. Przepis, który znajdziesz w dalszej części, udowadnia jednak, że te składniki można bez problemu zastąpić innym produktem, który na Wigilii pojawia się w różnych wydaniach. Dzięki niemu całe danie zyska zupełnie inny smak.
Najgorszy dodatek do barszczu na Wigilię. Aromatyczna zupa traci smak i szkodzi zdrowiuZupełnie inny farsz na wigilijne uszka
Choć klasyka nigdy nie wypada z mody, czasami warto ją udoskonalić poprzez odświeżenie. Podobnie jest z farszem do uszek. Kapustę i grzyby warto zastąpić śledziem. Farsz z wykorzystaniem ryby okaże się strzałem w dziesiątkę i zachwyci całą rodzinę. Zanim weźmiesz się za przygotowania uszek na wigilię ze śledziem, sprawdź, co będzie ci potrzebne. Składniki na farsz oraz na ciasto znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych matiasów
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- 30 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
Przepis na uszka ze śledziem
Przygotowanie uszek rozpocznij od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Czerstwą bułkę namocz w mleku. Śledzie odcedź z zalewy i razem z bułką zmiel w maszynce. Przełóż je wraz z cebulą do miski.
Składniki dopraw pieprzem i solą, a następnie wymieszaj na jednolity farsz. Do miski przesiej mąkę, wlej wodę wraz z roztopionym w niej masłem. Wymieszaj składniki, a następnie zagnieć je na gładkie ciasto. Pozostaw je pod przykryciem na pół godziny.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto i za pomocą okrąglej szklanki wytnij z niego okręgi. Na środek każdego nałóż farsz, a następnie sklej w odpowiedni sposób, tworząc uszka. Gotuj je w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Sprawdź także przepis Strzelczyka na kotlety mielone oraz dowiedz się, co Agencja Rezerw Strategicznych postanowiła w sprawie masła.