Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna kapusta i grzyby. Uszka do barszczu z tym farszem są 100 razy lepsze
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.12.2024 14:52

Żadna kapusta i grzyby. Uszka do barszczu z tym farszem są 100 razy lepsze

uszka
Fot. Shutterstock/JuliaWozniak

Wigilijne uszka nie tylko z kapustą i grzybami. Poznaj przepis, który odmieni smak tego dodatku do czerwonego barszczu. Składnik farszu wydaje się zaskakujący, ale kiedy spróbujesz uszek z tym dodatkiem, będziesz przygotowywać je co roku. 

Uszka do barszczu muszą być

Wigilia to nie tylko czas na spotkania z bliskimi i okazja do dawania sobie prezentów. To także możliwość spróbowania wielu doskonałych dań. Pomimo tego, że co roku świąteczne menu jest dokładnie takie samo, wszyscy czkają dwanaście miesięcy, aby w końcu móc spróbować tradycyjnych potraw. 

Jedną z nich są uszka, które zawierają farsz z kiszonej kapusty i grzybów. Przepis, który znajdziesz w dalszej części, udowadnia jednak, że te składniki można bez problemu zastąpić innym produktem, który na Wigilii pojawia się w różnych wydaniach. Dzięki niemu całe danie zyska zupełnie inny smak. 

uszka do barszczu.jpg
Fot. Canva/Dar1930
Najgorszy dodatek do barszczu na Wigilię. Aromatyczna zupa traci smak i szkodzi zdrowiu

Zupełnie inny farsz na wigilijne uszka

Choć klasyka nigdy nie wypada z mody, czasami warto ją udoskonalić poprzez odświeżenie. Podobnie jest z farszem do uszek. Kapustę i grzyby warto zastąpić śledziem. Farsz z wykorzystaniem ryby okaże się strzałem w dziesiątkę i zachwyci całą rodzinę. Zanim weźmiesz się za przygotowania uszek na wigilię ze śledziem, sprawdź, co będzie ci potrzebne. Składniki na farsz oraz na ciasto znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych matiasów
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • 30 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody

Przepis na uszka ze śledziem

Przygotowanie uszek rozpocznij od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Czerstwą bułkę namocz w mleku. Śledzie odcedź z zalewy i razem z bułką zmiel w maszynce. Przełóż je wraz z cebulą do miski. 

Składniki dopraw pieprzem i solą, a następnie wymieszaj na jednolity farsz. Do miski przesiej mąkę, wlej wodę wraz z roztopionym w niej masłem. Wymieszaj składniki, a następnie zagnieć je na gładkie ciasto. Pozostaw je pod przykryciem na pół godziny. 

Na stolnicy rozwałkuj ciasto i za pomocą okrąglej szklanki wytnij z niego okręgi. Na środek każdego nałóż farsz, a następnie sklej w odpowiedni sposób, tworząc uszka. Gotuj je w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty od wypłynięcia. 

Sprawdź także przepis Strzelczyka na kotlety mielone oraz dowiedz się, co Agencja Rezerw Strategicznych postanowiła w sprawie masła.

barszcz z uszkami.jpg
Fot. Canva/Dar1930