Kapusta z grochem z zasmażką. Przepis Ewy Wachowicz
Kapusta z grochem należy do kanonu potraw wigilijnych. Jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, podajemy przepis Ewy Wachowicz na kapustę z grochem z zasmażką. Podsmażona cebulka oraz mąka, sprawiają, że danie zyskuje głęboki smak. Twojej rodzinie trudno będzie mu się oprzeć.
Kapusta z grochem lub jak kto woli, groch z kapustą, w wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym. Jednak to postne danie, jest na tyle smaczne i proste w przygotowaniu, że można je gotować nie tylko od święta.
Kapusta z grochem z zasmażką. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
400 g łuskanego grochu
800 g kiszonej kapusty
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kminek
2 cebule
3 łyżki oleju lub masła
1 czubata łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie kapusty z grochem
Groch opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-3 godziny. Odlej wodę, zalej go porcją świeżej wody. Zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj, aż będzie miękki. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna przepłucz. Włóż do garnka, podlej wodą, dodaj przyprawy, gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka.
Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do ugotowanej kapusty razem z odcedzonym grochem.
Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz, wsyp na niego mąkę, delikatnie zrumień, cały czas mieszając. Mąkę rozprowadź częścią wody z kapusty, wymieszaj, dodaj do garnka.
Całość gotuj jeszcze 15 minut na średnim ogniu, przy uchylonej pokrywce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Po więcej inspiracji na wigilijne potrawy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na śledzie z suszonymi grzybami, a także na uszka według Magdy Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/vvoevale
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz