Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków
Karczek w kapuście kiszonej to pomysł na wyśmienite danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczona w kapuście z kminkiem i przyprawami karkówka nabiera doskonałego smaku i aromatu. Poznaj przepis na proste, ale przepyszne danie, czyli karczek w kapuście kiszonej.
Karkówka w kapuście kiszonej to danie proste, szybkie i genialne w smaku. Przed przygotowaniem potrawy zamarynuj karkówkę na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Im karczek dłużej marynuje się w czosnku, oliwie i przyprawach, tym ma pełniejszy i bardziej wyraźny smak.
Karkówka doskonale łączy się z kiszoną kapustą. Podsmaż ją wcześniej z cebulką, cukrem, kminkiem i zielem angielskim, a wydobędziesz z niej doskonały aromat. Do przygotowania karczku z kapustą potrzebujesz również bulionu warzywnego, może być również rosół z poprzedniego obiadu.
Mięso pieczone z kapustą w piekarniku jest niezwykle miękkie, ma smak oliwy, czosnku, musztardy z wyczuwalną nutą kminku i innych przypraw, którymi karkówka najdzie podczas pieczenia. Danie podaj z ziemniakami tłuczonymi lub puree ziemniaczanym.
Karkówka pieczona to jedno z lepszych i smaczniejszych mięs- tu poznasz przepis na karczek pieczony z marchewką i ziemniakami, czyli proste i szybkie danie dla całej rodziny.
Przepis na karczek w kapuście kiszonej
Składniki na karczek w kapuście kiszonej:
1 kg karkówki
1 kg kiszonej kapusty
łyżeczka kminku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
duża cebula
łyżeczka cukru
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej
olej roślinny do smażenia
Składniki na marynatę do karczku:
7 łyżek oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy delikatesowej
łyżka miodu
łyżeczka papryki mielonej słodkiej
pieprz
pół łyżeczki soli
Jak zrobić karczek w kapuście kiszonej?
Na początku zamarynuj mięso: karkówkę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Kawałki karczku włóż do miski szklanej, dodaj czosnek, wlej marynatę, wymieszaj i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Kapustę kiszoną odsącz z wody, posiekaj drobno, odstaw. Karkówkę wyjmij z marynaty, obtocz w mące pszennej i obsmaż na oleju z każdej strony na złoty kolor, przełóż na talerz.
Na tej samej patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę, następnie włóż kapustę, dodaj cukier, ziele angielskie, kminek i smaż przez chwilę, zagotuj bulion. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, następnie przełóż część kapusty, wyłóż mięso, liście laurowe, przykryj resztą kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/nobtis Całość podlej gorącym bulionem, przykryj naczynie pokrywą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 2 godziny, 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby danie lekko się zarumieniło.