Smakosze.pl
Karczek w kapuście kiszonej

canva/Dziggyfoto

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

24 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Karczek w kapuście kiszonej to pomysł na wyśmienite danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczona w kapuście z kminkiem i przyprawami karkówka nabiera doskonałego smaku i aromatu. Poznaj przepis na proste, ale przepyszne danie, czyli karczek w kapuście kiszonej.

Karkówka w kapuście kiszonej to danie proste, szybkie i genialne w smaku. Przed przygotowaniem potrawy zamarynuj karkówkę na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Im karczek dłużej marynuje się w czosnku, oliwie i przyprawach, tym ma pełniejszy i bardziej wyraźny smak.

Karkówka doskonale łączy się z kiszoną kapustą. Podsmaż ją wcześniej z cebulką, cukrem, kminkiem i zielem angielskim, a wydobędziesz z niej doskonały aromat. Do przygotowania karczku z kapustą potrzebujesz również bulionu warzywnego, może być również rosół z poprzedniego obiadu.

Mięso pieczone z kapustą w piekarniku jest niezwykle miękkie, ma smak oliwy, czosnku, musztardy z wyczuwalną nutą kminku i innych przypraw, którymi karkówka najdzie podczas pieczenia. Danie podaj z ziemniakami tłuczonymi lub puree ziemniaczanym.

Karkówka pieczona to jedno z lepszych i smaczniejszych mięs- tu poznasz przepis na karczek pieczony z marchewką i ziemniakami, czyli proste i szybkie danie dla całej rodziny.

Przepis na karczek w kapuście kiszonej

Składniki na karczek w kapuście kiszonej:

  • 1 kg karkówki

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • łyżeczka kminku

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • duża cebula

  • łyżeczka cukru

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • olej roślinny do smażenia

Składniki na marynatę do karczku:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 łyżki musztardy delikatesowej

  • łyżka miodu

  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • pieprz

  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić karczek w kapuście kiszonej?

Na początku zamarynuj mięso: karkówkę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Kawałki karczku włóż do miski szklanej, dodaj czosnek, wlej marynatę, wymieszaj i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Kapustę kiszoną odsącz z wody, posiekaj drobno, odstaw. Karkówkę wyjmij z marynaty, obtocz w mące pszennej i obsmaż na oleju z każdej strony na złoty kolor, przełóż na talerz.

Na tej samej patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę, następnie włóż kapustę, dodaj cukier, ziele angielskie, kminek i smaż przez chwilę, zagotuj bulion. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, następnie przełóż część kapusty, wyłóż mięso, liście laurowe, przykryj resztą kapusty.

Kapusta podsmażana z zielem angielskim

Źródło zdjęcia: canva/nobtis

Całość podlej gorącym bulionem, przykryj naczynie pokrywą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 2 godziny, 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby danie lekko się zarumieniło.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >