Smakosze.pl Przepisy Karkówka z grilla w majonezowo-jogurtowej marynacie. Miękka i soczysta
canva/freestocks.org, Pexels

Karkówka z grilla w majonezowo-jogurtowej marynacie. Miękka i soczysta

19 sierpnia 2022

Szukacie sposobu na miękką karkówkę z grilla? Wiemy, jak zrobić doskonałą marynatę. Mięso przyrządzone w aromatycznej kompozycji na bazie majonezu będzie soczyste i pełne smaku. Proste i sycące danie będzie w sam raz na spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad. Warto spróbować.

Przygotowanie dobrej marynaty do karkówki z grilla to nie lada wyzwanie. Jej dodatek powinien bowiem sprawić, że mięso zmięknie i będzie soczyste po upieczeniu. Wykorzystanie majonezu sprawi, że uzyskamy pożądany efekt. Proponujemy połączyć go z jogurtem i kilkoma aromatycznymi przyprawami. Będzie pysznie.

Przepis na miękką karkówkę z grilla

Składniki:

  • 2 kg świeżej karkówki

  • 2 czubate łyżki majonezu, najlepiej domowego

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej

  • pół łyżeczki papryki słodkiej

  • 1 płaska łyżeczka majeranku

  • pół łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne

  • pół łyżeczki cebuli w proszku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować marynatę do karkówki z grilla? Kluczowym składnikiem jest majonez

Mięso kroimy na plastry o grubości około centymetra. Delikatnie je rozbijamy przy pomocy tłuczka. W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny, majonez, paprykę wędzoną oraz ostrą, cebulę i majeranek.

Marynatę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wkładamy do niej karkówkę i dokładnie pokrywamy ją przygotowaną mieszanką. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, by dobrze przeszła smakiem.

Karkówkę grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu do czasu, aż zrumieni się z każdej strony. Podajemy z surówką z pomidorów i smakowitymi ziemniakami z grilla . Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z grilla. Sprawdźcie prosty przepis na znakomite szaszłyki z kurczakiem i warzywami . Być może spodoba wam się również arbuz w tym wydaniu posypany miękką, lekko słoną fetą.

Wiemy, jak zrobić marynatę do karkówki z grilla
canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy