Karp nie będzie mieć już posmaku mułu. Wystarczy ta czynność
Bez karpia wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Jednak ta ryba ma jeden feler. Czasem wyczuwamy w niej posmak mułu. W czym moczyć karpia, by się tego pozbyć? Polecamy sposób, który przyda się w każdej kuchni.
Karp tradycyjnie na Wigilię
W wielu polskich domach karp musi zagościć na wigilijnym stole. Po prostu bez karpia nie ma Wigilii. Nic to, że ryba ma posmak mułu, który zniechęca wiele osób . Właśnie to jest powodem, że karp nie jest aż tak lubiany. Jednak wiadomo, tradycja to rzecz święta i wielu z nas przygotowuje go na Wigilię.
Jednak posmaku mułu można się pozbyć na dobre. W czym moczyć karpia? I jak długo to robić? Niektórzy moczą karpia w zimnej wodzie z solą, inni w wodzie z octem. Są też tacy, którzy rybę zanurzają w jasnym piwie. Warto jednak postawić na zupełnie inny napój. Zajrzyjmy do lodówki. Tam znajdziemy ten napój.
W czym moczyć karpia?
Karpia należy moczyć w mleku . Do mleka trzeba dodać kilka plastrów cebuli. Dzięki tej czynności karp będzie delikatny i zachowa sprężystą strukturę . Rybę moczmy nie dłużej niż 8-9 godzin. Jeśli jednak zamierzamy moczyć karpia w wodzie z solą. To tu nie ma limitu czasu.
Można ją moczyć nawet przez 12 godzin. Dzięki tej metodzie też pozbędziemy się posmaku mułu. Warto jednak pamiętać, że karpia po wyjęciu z solanki musimy przepłukać pod bieżącą wodą. Inaczej ryba wyjdzie zbyt słona.
Wrzuć karpia do tego napoju
Moczenie karpia w piwie też jest metodą polecaną przez wiele osób. Jednak złocisty napój należy uzupełnić przyprawami . Ziele angielskie trzeba zmielić w młynku do kawy, dodać grubą sól i liście laurowe. Rybę w takiej wodzie z przyprawami moczymy do 12 godzin .
Sposobów na pozbycie się posmaku mułu z karpia jest bardzo wiele. Mleko nadaje delikatność i sprężystość mięsu . Solanka też jest skuteczna, a ta z dodatkiem przypraw dobrze podkreśli smak ryby i usunie posmak mułu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kapustę z grochem bez moczenia. Polecaliśmy przepis na uszka z farszem śledziowym.
Źródło: haps.pl