Smakosze.pl Porady Karp nie będzie mieć już posmaku mułu. Wystarczy ta czynność
karp
Fot. Canva/Teresa Kasprzycka

Karp nie będzie mieć już posmaku mułu. Wystarczy ta czynność

19 grudnia 2024

Bez karpia wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Jednak ta ryba ma jeden feler. Czasem wyczuwamy w niej posmak mułu. W czym moczyć karpia, by się tego pozbyć? Polecamy sposób, który przyda się w każdej kuchni.

Karp tradycyjnie na Wigilię

W wielu polskich domach karp musi zagościć na wigilijnym stole. Po prostu bez karpia nie ma Wigilii. Nic to, że ryba ma posmak mułu, który zniechęca wiele osób . Właśnie to jest powodem, że karp nie jest aż tak lubiany. Jednak wiadomo, tradycja to rzecz święta i wielu z nas przygotowuje go na Wigilię.

Jednak posmaku mułu można się pozbyć na dobre. W czym moczyć karpia? I jak długo to robić? Niektórzy moczą karpia w zimnej wodzie z solą, inni w wodzie z octem. Są też tacy, którzy rybę zanurzają w jasnym piwie. Warto jednak postawić na zupełnie inny napój. Zajrzyjmy do lodówki. Tam znajdziemy ten napój.

karp
Fot. Canva
Zaczęło się o 6.00. Dino rozda każdemu 2 kostki masła, jest jeden warunek

W czym moczyć karpia?

Karpia należy moczyć w mleku . Do mleka trzeba dodać kilka plastrów cebuli. Dzięki tej czynności karp będzie delikatny i zachowa sprężystą strukturę . Rybę moczmy nie dłużej niż 8-9 godzin. Jeśli jednak zamierzamy moczyć karpia w wodzie z solą. To tu nie ma limitu czasu.

Można ją moczyć nawet przez 12 godzin. Dzięki tej metodzie też pozbędziemy się posmaku mułu. Warto jednak pamiętać, że karpia po wyjęciu z solanki musimy przepłukać pod bieżącą wodą. Inaczej ryba wyjdzie zbyt słona.

Wrzuć karpia do tego napoju

Moczenie karpia w piwie też jest metodą polecaną przez wiele osób. Jednak złocisty napój należy uzupełnić przyprawami . Ziele angielskie trzeba zmielić w młynku do kawy, dodać  grubą sól i liście laurowe. Rybę w takiej wodzie z przyprawami moczymy do 12 godzin .

Sposobów na pozbycie się posmaku mułu z karpia jest bardzo wiele. Mleko nadaje delikatność i sprężystość mięsu . Solanka też jest skuteczna, a ta z dodatkiem przypraw dobrze podkreśli smak ryby i usunie posmak mułu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kapustę z grochem bez moczenia. Polecaliśmy przepis na uszka z farszem śledziowym.

karp
Fot. Canva/zi3000

Źródło: haps.pl

Drożyzna atakuje nie tylko masło. Przed Świętami drożeje coś jeszcze, nici z robienia zapasów
Nie przepłacaj za masło, lepsze smarowidło zrobisz samodzielnie. Zdrowsze i dużo tańsze
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl