Kapusta z grochem jak u babci, tylko z 5 składników. Bez moczenia, najprostszy przepis
Nie tylko bigos musi znaleźć się na świątecznym stole, ale i kapusta z grochem. Przygotowanie tego tradycyjnego dania nie jest trudne i skomplikowane, ale należy przestrzegać kilku zasad. Poznaj prosty przepis na świąteczny przysmak i zaskocz gości. Takiej kapuście nikt się nie oprze.
Kapusta z grochem nie do zastąpienia
Kapusta jest nieodłącznym składnikiem Wigilii. Według wierzeń kapusta spożywana podczas świąt miała chronić od złego, a w dodatku była również uznawana za symbol obfitości, bogactwa i zdrowia. Nie powinno więc nikogo dziwić, że znajduje się w tak wielu tradycyjnych daniach. Wystarczy spojrzeć na same klasyki jak bigos, uszka czy kapusta z grochem.
To ostatnie danie podczas przygotowań jest przez gospodynie często pomijane, a szkoda. Wiele z nich twierdzi, że przygotowanie przysmaku jest żmudne, a w dodatku łatwo jest go zepsuć. Na szczęście istnieją również proste przepisy, z którymi przysmak wyjdzie za każdym razem. Jeden z nich znajdziesz w dalszej części tekstu.
Nigdy tego nie pij, to najgorszy napój. Działa paskudnie na serce, zwiększa ryzyko udaruKapista z grochem z pięciu składników
Zanim poznasz poniższy przepis, warto zobaczyć, co będzie ci potrzebne. Produktów nie ma wiele, bo jest ich tylko pięć. Kluczowa jest oczywiście kiszona kapusta, dlatego wybierz tę świeżą i niezbyt kwaśną. Niezbędny będzie także łuskany groch oraz przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Składniki znajdziesz na liście poniżej. Trzymaj się podanych proporcji, a kapusta z grochem wyjdzie idealna.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g łuskanego grochu
- 2-3 łyżek smalcu
- majeranek
- piep
- sól
Kapusta z grochem z prostego przepisu na święta
Połówki grochu przesyp do garnka. Zalej je wodą i gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kapustę odciśnij i drobno posiekaj. Przełóż ją do innego garnka, zalej odrobiną wody i również gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, do momentu zmięknięcia.
Groch i kapustę odcedź, a potem przełóż do jednego garnka. Dopraw pieprzem, majerankiem oraz odrobiną soli. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Na koniec odstaw ją w chłodne miejsce i gotowe.
Sprawdź także jak przygotować napój ułatwiający zasypianie oraz poznaj przepis na uszka inne niż zazwyczaj.