Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.09.2022 14:49

Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni

Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni
canva/iaroshenko

Szukacie pomysłu na danie z patelni? Możecie przygotować kaszotto z kurczakiem i warzywami. Danie jest nie tylko łatwe do zrobienia, ale też smaczne i bardzo wartościowe. Jego podstawowym składnikiem jest kasza pęczak, którą wzbogacimy mięsem drobiowym i warzywami. Potrawa doskonale nadaje się do odgrzewania.

Kasza pęczak jest bogatym źródłem błonnika, białka oraz wielu witamin i minerałów. Kasza ta między innymi wspomaga metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Kaszotto z jej dodatkiem będzie więc nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.

Do kaszotto z kurczakiem doskonale pasuje papryka czerwona, żółta i cukinia. Nie zapominajmy również o cebuli i czosnku, dzięki którym danie nabierze wyrazu. Kaszotto doprawmy papryką mieloną i świeżą natką pietruszki, będzie przepyszne.

Kaszotto gotujemy na wywarze warzywnym lub rosole z poprzednia dnia, dzięki któremu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z gotowania dania na wodzie lub na bulionie z kostki rosołowej, postawmy na smak i zdrowie.

Kaszotto z kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy pęczak

  • ok. 40 dag piersi z kurczaka

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 1 mała cukinia

  • natka pietruszki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka rosołu lub wywaru warzywnego

  • papryka mielona słodka

  • pieprz, sól

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować kaszotto z kurczakiem i warzywami?

Mięso opłucz, osącz, pokrój na małe kawałki. Oprósz solą, pieprzem, papryką mieloną i odstaw na chwilę. W tym czasie pokrój w niedużą kostkę cukinię i paprykę, a czosnek, cebulę i natkę posiekaj.

Na rozgrzanej oliwie usmaż kurczaka, przełóż na talerz. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek, paprykę żółtą, czerwoną, cukinię. Warzywa oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.

Dodaj usmażonego kurczaka, opłukaną kaszę pęczak, wlej szklankę bulionu, wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Danie co jakiś czas przemieszaj, w razie potrzeby dowlej odrobinę wywaru lub wody.

Gdy kasza będzie miękka, całe danie dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Potem posyp potrawę posiekaną natką pietruszki i podaj.

Kaszę pęczak wykorzystasz również do innych dań. Ugotuj wyśmienitą zupę ogórkową z kaszą. Z kaszy przygotujesz również nadzienie do pieczonych pomidorów- tu poznasz przepis na pomidory z kurkami i kaszą pęczak.

Surowa kasza pęczak do kaszotto
canva/al62

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zuzkapisze