Smakosze.pl Przepisy Każdy chwali moje ogórki kiszone. Dodaję do nich tylko ten koper
Fot. Canva/posonsky

Każdy chwali moje ogórki kiszone. Dodaję do nich tylko ten koper

1 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ogórki kiszone są kultowymi przetworami, które masowo przygotowujemy pod koniec każdego lata. Domowe kiszonki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Każdy z nas wie, że do przetworów dodajemy również chrzan, czosnek, koper.

Mało kto jednak ma świadomość, że to właśnie ten ostatni składnik jest najważniejszy. Do kiszenia ogórków wybieram tylko ten koper. Dzięki niemu kiszonki są jędrne i pyszne.

Ogórki kiszone lepsze niż kiedykolwiek

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. To dobry czas, aby poznać koper, dzięki któremu przygotujesz wyborne ogórki kiszone. Dzięki niemu nabiorą odpowiedniego smaku, a przy okazji zachowają swoją twardość i chrupkość.

W dodatku okazuje się, że dzięki niemu ogórki będą bogatsze w witaminę C. A to, jak wiadomo cenny składnik, dzięki któremu polepszysz odporność swojego organizmu. O niezbędnym składniku kultowych przetworów dowiesz się więcej w dalszej części artykułu.

koper.jpg
Fot. Canva/Magmark76

Koper przede wszystkim

Koper do kiszenia ogórków powinien być świeży. Na jego baldachach powinny być zielone nasiona, bo w nich są olejki eteryczne, które nadają aromat i smak. W dodatku taki koper działa jak środek konserwujący. To właśnie takiego dodatku należy używać do kiszonek, by były jędrne i smaczne. Oprócz niego potrzebne są także inne produkty. Wszystkie znajdziesz na liście umieszczonej poniżej.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 2 duże baldachy kopru
  • 2 duże kawałki korzenia chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli

Przepis na ogórki kiszone

Ogórki dokładnie umyj i wymocz w zimnej wodzie. Obrane i umyte korzenie chrzanu włóż do wyparzonych słoików. Dodaj pokrojone na małe kawałki ząbki czosnku oraz część kopru.

Ułóż w nich ciasno ogórki. Wodę zagotuj i wsyp sól. Wymieszaj składniki i zalej powstałą zalewą ogórki. Na wierzchu ułóż pozostały koper. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw je na dwie dobry. Później schowaj w chłodne i zacienione miejsce, a na pewno wytrzymają do zimy. Sprawdź, jaką zasadę musisz stosować podczas przygotowywania rosołu oraz poznaj wszystkie zalety malin .

og kisz.jpg
Fot. Canva/robert6666
Dantejskie sceny w nadmorskiej Biedronce. Pracownica sklepu nie wytrzymała
Zrywam i dodaję do konfitury z jeżyn. Zajadamy się nią przez całą zimę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy