Zrywam i dodaję do konfitury z jeżyn. Zajadamy się nią przez całą zimę
Konfitura z jeżyn może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz ją z tym przepisem. Jeden dodatek sprawi, że konfitura nabierze wyjątkowego smaku. Wypróbuj ten sposób, a przetwory z tego owoce będą smakowały ci tak bardzo, że będziesz przyrządzać je tak za każdym razem.
Jeżyny już są
Na ryneczkach pojawiły się już pierwsze jeżyny. Sezon na ten smaczny, lecz niedoceniany owoc zaczyna się pod koniec lipca i potrwa do września. Możesz przygotować z niego kompoty, dżemy. Jednak najlepiej smakuje jako konfitura z jeżyn.
Świetnie sprawdzi się na zimę, kiedy nam wszystkim brakuje potrzebnych witamin i wartości odżywczych. Pod tym względem ten owoc wypada bardzo dobrze. Jeżyny bogate są w witaminę C, a w dodatku działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dlatego zrób z nich przetwory, która zachwycą całą twoją rodzinę.
Tak maliny wpływają na nasz organizm. Polacy nie mają świadomościKoniecznie dodaj ten składnik
Konfitura z jeżyn może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że podczas jej przygotowywania dodasz jabłka. Wtedy smakuje naprawdę obłędnie. Oprócz tych dwóch owoców będziesz potrzebować kilku składników. Wszystkie wraz z dokładnymi proporcjami umieszczono na liście poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z produktów nie pomijać. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału BeforeAndAfterTV na YouTube.
Składniki:
- 1 kg jeżyn
- 500 g jabłek
- 1 cytryna
- 2 szklanki cukru
Konfitura z jeżyn - przepis
Zacznij od obrania jabłek, a następnie usuń ich gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Jeżyny umyj i przebierz. Oba owoce umieść w dużym garnku. Z cytryny wyciśnij sok i wlej go do garnka. Całość zasyp cukrem i zagotuj.
Później zmniejsz ogień na minimum i gotuj całość, do momentu zgęstnienia. Pamiętaj, aby w połowie gotowania przetrzeć składniki przez sito, wtedy pozbędziesz się pestek z jeżyn.
Słoiki wyparz i przełóż do nich konfiturę. Szczelnie je zakręć, a konfiturę z jeżyn poddaj pasteryzacji. Powinna przebiegać przez 20 minut. Pozostaw je do wystygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Wtedy na pewno wytrzymają do zimy. Sprawdź, jaką prawdę wyjawiła pracownicy Biedronki oraz dowiedz się, czy każda woda jest dobra dla ciebie.