Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrywam i dodaję do konfitury z jeżyn. Zajadamy się nią przez całą zimę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.08.2024 12:19

Zrywam i dodaję do konfitury z jeżyn. Zajadamy się nią przez całą zimę

konfitury
Fot. YouTube/BeforeAndAfterTV

Konfitura z jeżyn może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz ją z tym przepisem. Jeden dodatek sprawi, że konfitura nabierze wyjątkowego smaku. Wypróbuj ten sposób, a przetwory z tego owoce będą smakowały ci tak bardzo, że będziesz przyrządzać je tak za każdym razem. 

Jeżyny już są

Na ryneczkach pojawiły się już pierwsze jeżyny. Sezon na ten smaczny, lecz niedoceniany owoc zaczyna się pod koniec lipca i potrwa do września. Możesz przygotować z niego kompoty, dżemy. Jednak najlepiej smakuje jako konfitura z jeżyn. 

Świetnie sprawdzi się na zimę, kiedy nam wszystkim brakuje potrzebnych witamin i wartości odżywczych. Pod tym względem ten owoc wypada bardzo dobrze. Jeżyny bogate są w witaminę C, a w dodatku działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dlatego zrób z nich przetwory, która zachwycą całą twoją rodzinę. 

je.jpg
Fot. Canva/NSphotostudio
Tak maliny wpływają na nasz organizm. Polacy nie mają świadomości

Koniecznie dodaj ten składnik

Konfitura z jeżyn może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że podczas jej przygotowywania dodasz jabłka. Wtedy smakuje naprawdę obłędnie. Oprócz tych dwóch owoców będziesz potrzebować kilku składników. Wszystkie wraz z dokładnymi proporcjami umieszczono na liście poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z produktów nie pomijać. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału BeforeAndAfterTV na YouTube.

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
  • 500 g jabłek
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki cukru

Konfitura z jeżyn - przepis

Zacznij od obrania jabłek, a następnie usuń ich gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Jeżyny umyj i przebierz. Oba owoce umieść w dużym garnku. Z cytryny wyciśnij sok i wlej go do garnka. Całość zasyp cukrem i zagotuj.

Później zmniejsz ogień na minimum i gotuj całość, do momentu zgęstnienia. Pamiętaj, aby w połowie gotowania przetrzeć składniki przez sito, wtedy pozbędziesz się pestek z jeżyn. 

Słoiki wyparz i przełóż do nich konfiturę. Szczelnie je zakręć, a konfiturę z jeżyn poddaj pasteryzacji. Powinna przebiegać przez 20 minut. Pozostaw je do wystygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Wtedy na pewno wytrzymają do zimy. Sprawdź, jaką prawdę wyjawiła pracownicy Biedronki oraz dowiedz się, czy każda woda jest dobra dla ciebie

konfitura.jpg
Fot. Canva/5PH