Smakosze.pl Przepisy Keks ryżowy lżejszy niż klasyczny. Dodatek 1 owocu zwiększa wilgotność ciasta
canva/cpjanes

Keks ryżowy lżejszy niż klasyczny. Dodatek 1 owocu zwiększa wilgotność ciasta

3 grudnia 2022

Keks jest jednym ze smaczniejszych wypieków świątecznych. Owocowe ciasto można przygotować w wersji bezglutenowej i w pełni roślinnej. Przyjemnej wilgoci nada mu banan, który również dobrze zwiąże masę. Lekki deser przygotujecie w mniej więcej pół godziny. Spróbujecie?

Upieczonego na mące ryżowej i bez jajek keksu spróbować będzie mógł każdy. Receptura jest tak prosta, że wypiek niemal robi się sam. Wystarczy ubić aquafabę i połączyć ją z rozdrobnionymi bananami, bakaliami, mąką i proszkiem do pieczenia.

Przepis na znakomity keks ryżowy

Składniki:

  • 150 g mąki ryżowej

  • 2 dojrzałe banany

  • 4 łyżki aquafaby

  • 30 g migdałów

  • 30 g suszonej żurawiny

  • 30 g suszonych morel

  • kilka suszonych śliwek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić keks ryżowy? Przepis jest prosty, a ciasto zachwyca smakiem

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Owoce suszone siekamy, jeśli tego wymagają. Banany rozdrabniamy przy pomocy widelca lub blendera.

Aquafabę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy przygotowaną pulpę oraz proszek do pieczenia i mąkę ryżową. Na koniec wrzucamy bakalie. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Keks pieczemy 25-30 minut. Podajemy po ostudzeniu, uprzednio dekorując go wegańskim lukrem lub posypując cukrem pudrem.

Wskazówka: zamiast aquafaby możecie też wykorzystać pianę ubitą z dwóch białek. Taki deser nie będzie już jednak wegański.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne świąteczne wypieki. Oprócz keksu polecamy pełną bakalii szarlotkę korzenną , a także znakomity sernik królewski o niesamowicie waniliowym aromacie.

Keks ryżowy jest pyszny
canva/Azurita

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy