Smakosze.pl
Najlepszy przepis Kuronia na sernik królewski

canva/pixelshot

Najlepszy przepis Kuronia na sernik królewski. Hit nie tylko na Wielkanoc

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sernik jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Jakub Kuroń proponuje ten królewski — z dodatkiem kakao, o pysznym waniliowym posmaku. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, a jego smak przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje. Przygotujecie go na Wielkanoc, a jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu.

Sernik z pewnością jedliście nie raz. Być może próbowaliście już przyrządzać go z dodatkami — np. z brzoskwiniami czy budyniem. Tym razem proponujemy wam bardziej klasyczną odsłonę specjału, czyli sernik królewski. Smakujący wanilią ser otoczony delikatnym kakaowym ciastem kruchym spodoba się wszystkim entuzjastom tego deseru.

Zdradzamy, jak smażyć rybę

Chrupiąca skórka i delikatne mięso. Zdradzamy, jak smażyć rybę, żeby smakowała jak marzenie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonały sernik królewski Kuronia

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka

  • 250 g masła

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu np. z wiaderka

  • 125 g masła

  • 4 jaja

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy je na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części.

Jedną z nich wkładamy do zamrażarki, drugą wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 40 cm. Pieczemy przez kwadrans.

Przygotowanie masy serowej:

Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z dodatkiem cukru. Następnie — nie przerywając ubijania — dodajemy żółtka, jedno po drugim. Kolejnym krokiem jest stopniowe łączenie masy w misce z twarogiem.

Gdy uzyskamy gładką konsystencję składników, wsypujemy proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek. Delikatnie mieszamy ją z serem.

Pieczenie sernika:

Masę serową wylewamy na upieczony i przestudzony spód. Wierzch równomiernie pokrywamy startym na tarce o większych oczkach ciastem z zamrażalnika.

Całość pieczemy przez 50-60 minut w tek samej temperaturze co wcześniej. Podajemy do popołudniowej herbaty. Smacznego.

Pyszny sernik królewski zachwyci gości

Pyszny sernik królewski zachwyci gości

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >