Najlepszy przepis Kuronia na sernik królewski. Hit nie tylko na Wielkanoc
Sernik jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Jakub Kuroń proponuje ten królewski — z dodatkiem kakao, o pysznym waniliowym posmaku. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, a jego smak przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje. Przygotujecie go na Wielkanoc, a jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu.
Sernik z pewnością jedliście nie raz. Być może próbowaliście już przyrządzać go z dodatkami — np. z brzoskwiniami czy budyniem. Tym razem proponujemy wam bardziej klasyczną odsłonę specjału, czyli sernik królewski. Smakujący wanilią ser otoczony delikatnym kakaowym ciastem kruchym spodoba się wszystkim entuzjastom tego deseru.
Przepis na doskonały sernik królewski Kuronia
Składniki na ciasto:
3 żółtka
250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
1 kg mielonego twarogu np. z wiaderka
125 g masła
4 jaja
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy je na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną z nich wkładamy do zamrażarki, drugą wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 40 cm. Pieczemy przez kwadrans.
Przygotowanie masy serowej:
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z dodatkiem cukru. Następnie — nie przerywając ubijania — dodajemy żółtka, jedno po drugim. Kolejnym krokiem jest stopniowe łączenie masy w misce z twarogiem.
Gdy uzyskamy gładką konsystencję składników, wsypujemy proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek. Delikatnie mieszamy ją z serem.
Pieczenie sernika:
Masę serową wylewamy na upieczony i przestudzony spód. Wierzch równomiernie pokrywamy startym na tarce o większych oczkach ciastem z zamrażalnika.
Całość pieczemy przez 50-60 minut w tek samej temperaturze co wcześniej. Podajemy do popołudniowej herbaty. Smacznego.