Kiedy mam mało czasu, gotuję tę zupę. Wszystkie pomidorowe i ogórkowe mogą się schować
Lubisz klasyczne zupy? Pokochasz tę, którą za chwilę ci pokażę. Robi się ją błyskawicznie, a smak rozkłada na łopatki. Gotowa na kulinarną przygodę? Zaczynamy.
Zalewajka z pomidorami
Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa popularna w środkowej Polsce. Typowy przepis na nią to połączenie ugotowanych ziemniaków z wysmażonym mięsem, zaprawione chlebowym zakwasem. Ja dodaję do niej jeszcze jeden, nie do końca klasyczny składnik. Zaręczam jednak, że pasuje idealnie.
Do swojej zalewajki dodaję…pomidory. Zyskuję więc sycącą pomidorówkę z dodatkiem aromatycznego obsmażonego mięsa. Brzmi wybornie, a smakuje jeszcze lepiej. To idealny przepis nie tylko dla zabieganych.
Szybka zupa pomidorowa
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Weronika Domogród. Autorka podaje tę zupę w postaci zabielonej śmietaną. Warto wypróbować ten przepis, choć w wypadku zalewajki raczej nie jest to praktykowane . Wybierz sposób, który najbardziej ci pasuje i rozkoszuj się smakiem pysznej zupy.
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- Ok. 0,4 kg mieszanki mięs (mogą być okrawki): kiełbasy, boczku, wędzonki, wędlin itp.
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie: śmietana do zabielenia
Gotujemy zalewajkę pomidorową
Zupę zaczynamy przygotowywać jak tradycyjną zalewajkę. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 7-10 minut od zagotowania, zanim dodamy pozostałe składniki .
Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w słupki, a wędlinę w niezbyt długie paski. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso i wysmażamy z niego smak. Zasypujemy łyżką majeranku, doprawiamy solą i pieprzem i ścieramy na tarce czosnek. Wszystko razem podsmażamy .
Pomidory kroimy w kostkę (można je wcześniej obrać, według uznania). Mniej więcej w połowie gotowania ziemniaków dodajemy do nich zawartość patelni (razem z tłuszczem wytopionym z mięsa. Po kilku minutach wrzucamy też pomidory. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie . Pod koniec gotowania można zabielić zupę śmietaną.
Wypróbuj też przepisy siostry Anastazji na sos tatarski i pysznego pieczonego pstrąga .