Nikt nie robi sosu tatarskiego jak siostra Anastazja. Ten przepis pokochało tysiące Polaków
Jak Wielkanoc, to nie może zabraknąć jajek. Polecamy przepis siostry Anastazji, który pokochali Polacy. Dzięki niemu zrobisz wyśmienity sos tatarski, z którym warto podać jajka. Pyszne danie zachwyci podczas świąt Wielkiej Nocy.
Sos tatarski, który uwielbiają Polacy
Wielkanoc za pasem, więc pora pomyśleć już o daniach, które przygotujesz na nadchodzące święta. Zapewne nie zabraknie ani jajek, ani wędlin. Na stół pewnie wjedzie soczyste mięso i inne rarytasy. Znakomitym dodatkiem zarówno do jajek, jak i do mięs, jest sos tatarski.
Wyrazisty i aksamitny będzie smakował w Wielkanoc. Zrób go z przepisu siostry Anastazji, która po prostu bosko gotuje. Sos tatarski w jej wydaniu pełen jest groszku, marynowanych pieczarek i ogórków kiszonych. Ten wiosenny rarytas przygotujesz raz- dwa i zachwyci smakiem przy świątecznym stole.
Mieszam je z majonezem i takim sosem zalewam sałatkę jarzynową. Jest 100 razy lepszaJak zrobić sos tatarski z przepisu siostry Anastazji?
Składniki:
- 1 słoik majonezu
- 3 ogórki kiszone
- ½ słoika groszku zielonego
- 1 słoik pieczarek marynowanych
- natka pietruszki lub szczypiorek
- sól
- pieprz
Ogórki kiszone obierz i pieczarki marynowane pokrój w kostkę. Przełóż je do miski, dodaj groszek, dołóż majonez. Składniki wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Siostra Anastazja radzi, by dla uzyskania ostrości dodać troszkę musztardy.
Gdy chcemy złagodzić smak, to warto dołożyć odrobinę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Dokładnie wymieszaj składniki i nałóż je na jajka. Możesz je ozdobić natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Sos tatarski pełen wyrazistego smaku
Przepis siostry Anastazji na sos tatarski jest wart polecenia. Efekt jest pyszny, bo przyrządzisz sos, który jest wyrazisty i zjesz go ze smakiem. Dodaj go do jajek, wędlin lub innych mięs. Potrawy zyskają niepowtarzalny smak i będą bardzo apetyczne.
W sam raz na święta wielkanocne. Przyrządź taki sos tatarski, a domownicy i goście docenią jego smak przy wielkanocnym stole. Zachwytów nad tym smakołykiem nie będzie końca. Pisaliśmy o przepisie na gołąbki od Ewy Wachowicz. Radziliśmy, jak zrobić placuszki z soczewicy i kapusty.
Źródło: siostra-anastazja.pl