Smakosze.pl
zupa pomidorowa

canva/Shaiith

Kiedy należy dodać koncentrat do zupy pomidorowej?

10 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Czy gotowana przez was zupa pomidorowa za każdym razem wychodzi idealna? Czy zadowala was jej smak i apetyczny wygląd? Choć jest prosta do przygotowania, ma kilka swoich sekretów. Czy wiecie na przykład, kiedy należy dodać koncentrat do zupy pomidorowej?

Zupę pomidorową można przygotować na dwa zasadnicze sposoby. Jeden to gotowanie zupy od podstaw, czyli począwszy od wywaru. Drugi to przerobienie na pomidorówkę wczorajszego rosołu. W jednym i drugim przypadku zupa wyjdzie pyszna, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.

Kiedy należy dodać koncentrat do zupy pomidorowej?

Ważny dla smaku i koloru zupy pomidorowej jest moment dodania do niej koncentratu pomidorowego. Większość osób robi to na początku gotowania, co jest błędem. Długo podgrzewany koncentrat pomidorowy traci wtedy na smaku, a i kolor robi się mniej apetyczny. Dlatego dodawajcie koncentrat pomidorowy pod koniec gotowania wywaru.

Specyficznego, głębokiego smaku zupie pomidorowej dodadzą też przyprawy. Na początku gotowania do wywaru warto dorzucić kilka ziaren ziela angielskiego. Pod koniec można zaś dodać zioła, np. bazylię.

Bazylia w słoikach

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • 2 l rosołu z poprzedniego dnia

  • 2 marchewki z rosołu

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 4 pomidory

  • 1 łyżka masła

  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 4 łyżki śmietany

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie zupy pomidorowej

Rosół zagotuj z marchewkami i zielem angielskim. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, wykrój stwardniałe kawałki. Pokrój w ćwiartki lub kostkę.

Na patelni rozpuść masło, przesmaż na nim pomidory. Dodaj do gotującego się rosołu. Całość gotuj ok. 20 minut, aż pomidory zrobią się miękkie.

Wyjmij ziele angielskie, zupę zmiksuj blenderem. Dodaj do niej koncentrat pomidorowy rozprowadzony z częścią rosołu. Gotuj 5 minut.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mąkę rozmieszaj ze śmietaną, rozprowadź częścią wywaru. Do zupy dodaj łyżeczkę cukru, wlej śmietanę, wymieszaj, zagotuj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Więcej inspiracji na zupę pomidorową znajdziesz na naszej stronie. Skorzystaj np. z przepisu na zupę pomidorową z niezwykłym dodatkiem albo na swojską zupę pomidorową od Kuronia.

dodawanie koncentratu pomidorowego

dodawanie koncentratu pomidorowego

Źródło zdjęcia: canva/RapidEye

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >