Smakosze.pl Produkty Kiedyś cieszyła się popularnością, dziś przed nią przestrzegają. Najgorszy możliwy wybór ryby
canva/lenaril

Kiedyś cieszyła się popularnością, dziś przed nią przestrzegają. Najgorszy możliwy wybór ryby

17 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zrezygnuj z kupowania pangi. Mrożone filety są w dalszym ciągu popularne, jednak mało kto wie, że te ryby są najgorszym możliwym wyborem. Panga hodowana jest w tragicznych warunkach. Jej mięso zawiera hormony, antybiotyki i rtęć.

Nie każda ryba jest bezpieczna

Ryby powinniśmy jeść dwa razy w tygodniu. Zawierają pełnowartościowe białko, kwasy omega-3, omega-6 i wiele cennych związków i witamin. Możemy jeść je w różnych formach, np. jako pasta kanapkowa, czy smażony, pieczony, gotowany na parze filet.

Nie wszystkie ryby jednak są bezpieczne dla naszego zdrowia. Ryby, oprócz wartości odżywczych, mogą zawierać niebezpieczne substancje, w tym rtęć, a nawet antybiotyki i hormony. Duży wpływ na obecność tych związków ma sposób hodowli i stopień zanieczyszczenia wód.

Panga jest jedną z ryb, które Polacy kupują nagminnie. Niestety ryba ta jest najgorszym z możliwych wyborów. Sprawdź, jakie ryby warto włączyć do diety i dlaczego lepiej zrezygnować z pangi.

Surówka lepsza niż z restauracji. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem

Unikaj pangi jak ognia. Jej mięso zawiera rtęć, hormony i antybiotyki

Panga hodowana jest w bardzo złych warunkach. Baseny są zanieczyszczone i zarybione. Do hodowli ryb wykorzystuje się antybiotyki, chemiczne środki i hormony , aby ryby, szybko rosły i nie chorowały.

Pangi karmione są sztucznymi paszami, których skład nie jest obojętny dla człowieka. Ryby często hodowane są w klatkach, więc nie mają możliwości swobodnego pływania. Panga jest rybą, która dosłownie wchłania wszelkie zanieczyszczenia, w tym rtęć.

W pandze możemy również znaleźć hormon hCG i resztki leków, którymi ryba była karmiona, dlatego nie powinny jej jeść szczególnie dzieci i kobiety w ciąży.

Te ryby możesz spokojnie włączyć do swojej diety

Dorsz, mintaj, makrela atlantycka, łosoś, sola. To najlepszy wybór, jeśli chodzi o ryby świeże, mrożone i wędzone. Jeśli kupujesz makrelę, zwróć uwagę na jej pochodzenie. Najzdrowsza jest makrela atlantycka. Makrela królewska i hiszpańska może zawierać rtęć, więc lepiej ich unikaj.

Wymienione ryby są bogactwem wielu cennych wartości odżywczych, w tym białka, kwasów omega- 3, omega- 6 i wielu witamin, w tym witamin z grupy B. Regularne spożywanie tych ryb przyczyni się do ogólnej poprawy stanu zdrowia w bardzo krótkim czasie.

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na wyśmienite kotlety z dorsza i ziemniaków . Pyszny obiad zrobisz błyskawicznie. Makrela jest rybą, którą podasz nie tylko w formie pasty kanapkowej. Tu poznasz przepis na obiad z makreli. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.

panga.jpg
canva/VanRos

Nie do wiary ile kosztuje sałatka jarzynowa od Gessler. Ceny zwalają z nóg
Ugotowała budyń i w 15 minut zrobiła efektowne ciasto bez pieczenia
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy