Zwykłe mielone to przeżytek. Strzelczyk robi 100 razy lepsze kotlety z pysznej ryby
Nie z karkówki, nie z łopatki. Tomasz Strzelczyk przygotował kotlety mielone z dorsza i ziemniaków. Kotlety rybne są delikatne, ale i pełne smaku. Po usmażeniu są wilgotne w środku, z zewnątrz natomiast zachwycają chrupiącą skórką.
Zwykłe mielone to przeżytek. Strzelczyk robi 100 razy lepsze kotlety z pysznej ryby
Tomasz Strzelczyk prowadzi na YouTube kanał kulinarny, na którym gotuje i zdradza ciekawostki i przydatne tricki. Kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA obserwuje ponad milion osób. Niedawno bardzo popularny kucharz zdradził przepis na kotlety mielone.
Kotlety mielone z filetów z dorsza i ziemniaków są świetną alternatywą dla kultowych mielonych z wieprzowiny. Są o wiele lżejsze. Kotlety doprawiamy do smaku świeżym koperkiem i ziołami prowansalskimi. Będą przepyszne.
Do przygotowania kotletów mielonych możemy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, żeby nic w kuchni się nie zmarnowało. Kotlety podajemy z ulubioną surówką. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.
Najlepsze kucharki dodają do ciasta na pyzy 2 rodzaje mąki. Powód jest bardzo ważny
Kotlety mielone z dorsza W sam raz na bezmięsny obiad
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg filetów z dorsza
- jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 400 ml mleka
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 4 łyżki masła
- bułka tarta
- 3 jajka do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety z ryby i ziemniaków? Przepis Strzelczyka nie ma sobie równych
Obierz i ugotuj ziemniaki, następnie ubij je tłuczkiem na jednolitą masę. Dodaj 3 łyżki masła i wymieszaj, odstaw. Filety opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj około 10 minut od zagotowania, odcedź.
Zeszklij posiekaną cebulę na łyżce masła. Dodaj rybę i smaż chwilę. Do ziemniaków dodaj dorsza z cebulą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Dodaj również posiekany koperek, szczyptę ziół prowansalskich i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do masy wbij surowe jajko i całość wyrabiaj jeszcze chwilę. Z masy uformuj kotlety i wstaw do lodówki, aby masa stężała. Kotlety obtocz w jajku, bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Tomasz Strzelczyk zdradził, jak zrobić szybki obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Przygotowujesz gołąbki? Kapustę na gołąbki sparzysz w bardzo prosty sposób- w tym artykule znany kucharz podzielił się pomocnym trickiem. Liście będą elastyczne w zaledwie kilka chwil.