Smakosze.pl Przepisy Kielecki i Winiary to przeszłość, ten majonez jest najlepszy
Fot. Shutterstock/Francisco Zeledon

Kielecki i Winiary to przeszłość, ten majonez jest najlepszy

25 listopada 2024

Święta to czas powrotu do tradycji: opłatka, karpia, Kevina samego w domu, a od niedawna także wojny majonezów. Choć Polska zdaje się podzielona na drużyny Winiary i Kieleckiego, w zawodach tych pojawia się czarny koń.

Majonez „domowy”

Czarnym koniem wśród majonezów jest oczywiście ten najbliższej wszystkim Polakom marki: majonez domowy . Słowa takie jak „domowy”, „babuni” czy „jak u mamy” czasem stają się po prostu markami produktów na półkach sklepów. Jednak nie bez powodu: w końcu wyraża to nasze przekonanie, że to, co zrobione w domu, smakuje najlepiej.

Przyczyną tego jest choćby skład . Jak z każdą inną potrawą, także i kręcąc domowy majonez, mamy kontrolę nad tym, co dodajemy, a czego nie. Zwłaszcza to ostatnie jest tu ważne: możemy pozostawić z boku wszelkiego rodzaju konserwanty, zagęstniki, stabilizatory i wzmacniacze smaku . Do środka dodajemy za to smakowe dodatki – na przykład grzybów.

majonez w kokilce

Wstrząsające odkrycie w herbacie odbiera mowę. Masz w domu, natychmiast wyrzuć

Majonez grzybowy

Wielu domowych kucharzy boi się przygotowywania własnego majonezu . Wydaje się on wyższą szkołą jazdy. Jednak skoro sięgamy po rozmaite przepisy na sosy , dlaczego nie spróbować także tego? Przedstawiamy więc przepis, w wersji grzybowej.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 szklanki oleju wysokiej jakości
  • 1 łyżeczka pudru ze zmiksowanych suszonych grzybów

Domowy sos z grzybowym pudrem

W wysokim naczyniu miksujemy jajka, musztardę i sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Olej przelewamy do dzbanuszka. Kiedy masa dobrze się połączy, dolewamy go cienkim strumieniem , cały czas energicznie miksując sos.

Odpowiednią konsystencję powinniśmy uzyskać po kilku minutach. Pod sam koniec dodajemy więc łyżeczkę pudru z grzybów i jeszcze raz miksujemy, by rozprowadzić proszek w sosie. Tak przygotowany majonez przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na idealne kopytka i wigilijną rybę .

słoiczek majonezu

Pokrój jabłka i zawiń w ciasto francuskie. Jabłecznik i szarlotka mogą się schować
Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Podnoszą cholesterol i prowadzą do nadwagi
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy