Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Podnoszą cholesterol i prowadzą do nadwagi
Owoc owocowi nierówny. Okazuje się, że nie wszystkie owoce są tak samo zdrowe i bogate w witaminy. Niektóre z nich w ogóle nie powinny trafić się do naszej diety. Dowiedz się, o jakie produkty chodzi i unikaj ich jak ognia.
Owoce nie zawsze są zdrowe
Dietetycy, a nawet lekarze zachęcają do spożywania owoców. Są dobrym źródłem witamin, a także cennych wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Wielu myśli, że wystarczy do diety dodać jakiekolwiek owoce i sprawa załatwiona.
Tymczasem okazuje się, że działanie na oślep i bez planu może przynieść niepożądany, wręcz szkodliwy efekt. Nie każdy owoc jest tak samo zdrowy i dlatego nie warto ich spożywać. Poniżej znajdziesz produkty, które nie powinny trafić do naszej diety.
Wsyp 3 łyżki do ugotowanych ziemniaków. Kopytka wyjdą idealneTe owoce są najgorsze
W okresie jesienno-zimowym, kiedy brakuje świeżych owoców, wielu poszukuje ich zamienników. Jedni stawiają na te mrożone, a jeszcze inni na owoce w syropie. O ile do tych pierwszych, mrożonych, nie można mieć zastrzeżeń, o tyle te drugie, to najgorszy możliwy wybór. Nie daj się omamić tym, że takie owoce są zawsze pod ręką i że tak wiele można z nich przygotować. Zawierają zbyt wiele cukrów, które są tuczące, a zamiast witamin otrzymamy porcję szkodliwych substancji.
Dlaczego owoce w syropie są niezdrowe?
Owoce w syropie oprócz wspomnianych cukrów zawierają także syrop glukowozo-fruktuzowy, który podnosi poziom złego cholesterolu we krwi. W dodatku spożywanie tych owoców może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, która w konsekwencji doprowadzi do marskości tego narządu.
Oprócz owoców i dodanego cukru, w skład kupionego przetworu często wchodzi syrop glukozowo-fruktozowy, który niestety sieje spustoszenie w naszym organizmie. Może zakłócać pracę wątroby, sprawiać, że czujemy się ciagle głodni, podwyższać poziom złej frakcji cholesterolu LDL i trójglicerydów, przyczyniając się do rozwoju cukrzycy typu 2, tym samym zwiększając ryzyko otyłość – wyjaśnia w rozmowie z abcZdrowie dietetyczka Ewa Białecka.
Ponadto owoce z puszek zawierają również konserwanty, polepszacze smaku i barwniki. Dlatego odradza się spożywania takich produktów. Wybieraj tylko świeże owoce, a będziesz mieć pewność, że jesz zdrowo i dobrze dla organizmu.
Sprawdź także, jaką rybę podać na święta oraz co dodać do ciasta na kopytka.