Smakosze.pl Przepisy Kiszone mogą się schować. Charakterne ogórki krokodylki biją je na głowę o stokroć
Canva/Stevo24, Canva/Mizina

Kiszone mogą się schować. Charakterne ogórki krokodylki biją je na głowę o stokroć

23 czerwca 2023

Ogórki krokodylki są tak pyszne i wyraziste w smaku, że nie będziesz się mógł im oprzeć. Dzięki czosnku i chili zachwycają ostrością i pasują do wielu dań obiadowych i przekąsek. Są malutkie, chrupkie i takie, że palce lizać. Wypróbuj przepis na pyszne krokodylki.

Ogórki krokodyli, czyli mini ogórki gruntowe

Ogórki krokodylki są małymi ogórkami gruntowymi. Chrupkość i smak to coś, co je wyróżnia. Warto spróbować ogórków gruntowych w wersji pikantnej i włączyć je do swojej diety . Ogórki gruntowe są niskokaloryczne i dostarczają nam wielu cennych witamin.

Składają się z wody, ale też zawierają witaminę C i witaminy z grupy B. Pełne są magnezu, żelaza, wapnia, fosforu. Ich jedzenie pomaga usunąć opuchliznę i obrzęki. Przyspieszają metabolizm, niwelują zmęczenia, wskazane są osobom z cukrzycą. Ogórki z dodatkiem chili i czosnku dodatkowo podkręcą metabolizm.

Nasze babki tak przechowywały rosół. Nigdy nie był kwaśny

Jak przyrządzić ogórki krokodylki?

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 600g cukru
  • główka czosnku
  • łyżka chili w płatkach
  • 8 łyżek oleju

Małe ogórki gruntowe starannie myjemy, kroimy na ćwiartki, zasypujemy solą i odstawiamy na 4-6 godzin. Gdy puszczą sok, odlewamy go. Gotujemy zalewę z octu, chili i oleju. Wystudzoną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.

Zamarynowane krokodyli układamy ciasno w słoikach, dolewamy zalewę. Między ogórkami może gromadzić się powietrze, dlatego warto długim patyczkiem poruszyć ogórki. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy w garnku przez 20 minut od momentu zagotowania. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Gdy ostygną- przenosimy w chłodne, ciemne i suche miejsce.

Ogórki krokodylki, czyli niebo w gębie

Ogórki krokodylki swój wyjątkowy smak zawdzięczają ostro-słodkiej zalewie po meksykańsku. Zachwycą smakiem wszystkich, którzy lubią wyraziste smaki. Ogórki krokodyli można wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, ale też do kanapek, sałatek czy do potraw z grilla. Ich słodycz pysznie łączy się z pikantnym smakiem.

Ogórki krokodylki bardzo dobrze się przechowują, są niezwykle chrupiące i ostre. Warto do zalewy wybrać jak najmniejsze ogórki gruntowe, ale przekroić te większe. Pisaliśmy o ogórkach papieskich. Podawaliśmy też przepis na pyszne marynowane ogórki.

ogórki (12).png
Canva/Mallivan

Źródło: e-ksiazkakucharska.pl

Pokazała jak zrobić obiad za 10 zł. Posypały się komentarze
Ogonki z czereśni już nigdy nie wylądują w koszu. Zrobisz z nich napar o piorunujących właściwościach
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy