Kiszone mogą się schować. Charakterne ogórki krokodylki biją je na głowę o stokroć
Ogórki krokodylki są tak pyszne i wyraziste w smaku, że nie będziesz się mógł im oprzeć. Dzięki czosnku i chili zachwycają ostrością i pasują do wielu dań obiadowych i przekąsek. Są malutkie, chrupkie i takie, że palce lizać. Wypróbuj przepis na pyszne krokodylki.
Ogórki krokodyli, czyli mini ogórki gruntowe
Ogórki krokodylki są małymi ogórkami gruntowymi. Chrupkość i smak to coś, co je wyróżnia. Warto spróbować ogórków gruntowych w wersji pikantnej i włączyć je do swojej diety . Ogórki gruntowe są niskokaloryczne i dostarczają nam wielu cennych witamin.
Składają się z wody, ale też zawierają witaminę C i witaminy z grupy B. Pełne są magnezu, żelaza, wapnia, fosforu. Ich jedzenie pomaga usunąć opuchliznę i obrzęki. Przyspieszają metabolizm, niwelują zmęczenia, wskazane są osobom z cukrzycą. Ogórki z dodatkiem chili i czosnku dodatkowo podkręcą metabolizm.
Jak przyrządzić ogórki krokodylki?
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu 10%
- 600g cukru
- główka czosnku
- łyżka chili w płatkach
- 8 łyżek oleju
Małe ogórki gruntowe starannie myjemy, kroimy na ćwiartki, zasypujemy solą i odstawiamy na 4-6 godzin. Gdy puszczą sok, odlewamy go. Gotujemy zalewę z octu, chili i oleju. Wystudzoną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.
Zamarynowane krokodyli układamy ciasno w słoikach, dolewamy zalewę. Między ogórkami może gromadzić się powietrze, dlatego warto długim patyczkiem poruszyć ogórki. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy w garnku przez 20 minut od momentu zagotowania. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Gdy ostygną- przenosimy w chłodne, ciemne i suche miejsce.
Ogórki krokodylki, czyli niebo w gębie
Ogórki krokodylki swój wyjątkowy smak zawdzięczają ostro-słodkiej zalewie po meksykańsku. Zachwycą smakiem wszystkich, którzy lubią wyraziste smaki. Ogórki krokodyli można wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, ale też do kanapek, sałatek czy do potraw z grilla. Ich słodycz pysznie łączy się z pikantnym smakiem.
Ogórki krokodylki bardzo dobrze się przechowują, są niezwykle chrupiące i ostre. Warto do zalewy wybrać jak najmniejsze ogórki gruntowe, ale przekroić te większe. Pisaliśmy o ogórkach papieskich. Podawaliśmy też przepis na pyszne marynowane ogórki.
Źródło: e-ksiazkakucharska.pl