Smakosze.pl

Babcia Zosia robi bajeczne ogórki po papiesku. Biją na głowę kiszone i małosolne

23 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Te ogórki z rodzynkami są inne od wszystkich. Mają niezwykłą nutkę słodyczy, której towarzyszy wyrazisty smak pieprzu i czosnku. Raz spróbujesz i zapomnisz na długo o ogórkach kiszonych i małosolnych. Te papieskie są numerem 1!

Zdrowie z ogórków- ciesz się ich smakiem

Ogórki kiszone lub małosolne kiedyś mogą się znudzić. Dlatego warto spróbować innej wersji tego pasteryzowanego warzywa. Dodatki zaskakują, ale jednocześnie dodają wyrazistego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że ogórki są bardzo zdrowym i wartościowym warzywem. 

Zawierają witaminy A, C, E i K. Oprócz tego są bogate w takie składniki mineralne jak: potas, wapń, magnez i fosfor. Znajdziemy w nich mnóstwo błonnika pokarmowego, który poprawia działanie układu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Spożywanie ogórków redukuje bóle migrenowe głowy, bóle gardła i chroni przed grzybicą.

rosół Makłowicza

Nie do wiary, jak Makłowicz gotuje rosół. Trick z cebula zaskoczy nawet babcie

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować ogórki po papiesku?

Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • ½ kg cukru
  • 1 ½ szklanki wody
  • 500 ml octu 
  • koper
  • 7 ząbków czosnku
  • 14 kulek pieprzu
  • rodzynki

Ogórki należy pokroić w słupki i posolić. Tak przygotowane ogórki odstawiamy. Z cukru, wody i octu gotujemy zalewę. Przygotowujemy słoiki, do których wkładamy po 1 ząbku czosnku, 2 kulki pieprzu i po około 15 rodzynek.

Do słoików ciasno wkładamy ogórki, zalewamy je zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy po 5 minut. Przepis jest bardzo precyzyjny. Ogórki zyskują słodko-ostry smak. Są idealnym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek i kanapek. Ciekawym dodatkiem są w przepisie babci Zosi-rodzynki.

Rodzynki- pełne błonnika i witamin

Rodzynki produkowane są z bezpestkowych winogron. W procesie suszenia zachowują przeciwutleniacze, zapewniają też naturalną słodycz dla naszych kubków smakowych. Rodzynki pełne są błonnika, potasu, żelaza i nie zawierają cholesterolu oraz tłuszczów nasyconych.

Jedzenie rodzynek wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. Owoce te zawierają polifenole, które zwalczają wolne rodniki. Chronią te przed chorobą Alzheimera i demencją. Warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się pysznym smakiem. Pisaliśmy o przepisie na ogórki kiszone z 1895 roku. Podawaliśmy też przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler. 

ogórki

Źródło: lubieessc.blogspot.com

Truskawki trzeba umyć

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki

CZYTAJ DALEJ
tort komunijny

Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >