Ogonki z czereśni już nigdy nie wylądują w koszu. Zrobisz z nich napar o piorunujących właściwościach
Czereśnie już pojawiają się na straganach. Smakowite owoce przed spożyciem pozbawiamy ogonków, które wyrzucamy. Zielone części można jednak wykorzystać. Są równie cenne i z powodzenie posłużą jako baza na prozdrowotny napar. Dotarliśmy do prostego przepisu.
Przepis na napar z ogonków czereśni
W ogonkach czereśni znajdziemy te same składniki co w owocach, a więc m.in. garbniki, antocyjany, witaminy A, B2 i C oraz potas, jod, magnez, czy żelazo. Ich spożywanie wpłynie na wiele obszarów funkcjonowania organizmu, doprowadzając m.in. do spowolnienia procesów starzenia, poprawienia trawienia i przyspieszenia przemiany materii oraz przyspieszenia leczenia stanów zapalnych, obrzęków czy zaparć.
Warto zatem zaopatrzyć się w owoce z uprawy ekologicznej i ogonków sporządzić napar, który smakiem może nie zachwyci, ale na pewno dobrze na nas wpłynie. Możemy też poszukać suszu z czereśni w sklepach z żywnością ekologiczną. Efekt będzie ten sam.
Składniki na 2 porcje:
- 2 łyżeczki suszonych ogonków z czereśni
- 500 ml wody
- miód lub erytrytol (opcjonalnie)
Jak zrobić napar z ogonków czereśni? Prosty przepis
Zaczynamy od posiekania suszonych ogonków, jeśli są nierozdrobnione. Przenosimy do miski i zalewamy wodą. Moczymy przez 12 godzin. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
Odcedzamy i spożywamy z częstotliwością 2-3 razy na dobę przez 14 dni. Jeśli herbatka jest dla nas zbyt gorzka, możemy dodać erytrytol lub miód, lecz nie cukier.
Jak jeszcze wykorzystać napar?
Herbatka z ogonków czereśni można wykorzystać także jako okłady na sińce pod oczami. Wystarczy ostudzić sporządzony napar, namoczyć w nim waciki lub kompresy, odcisnąć i położyć na oczy na ok. 5–10 minut.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie czereśni. Polecamy prosty patent na ich kiszenie. Taka odsłona to nie lada rarytas. Być może zaciekawi was też jak wykorzystać pestki owocu do przygotowania syropu cukrowego o niesamowitym aromacie.
Źródło: stronazdrowia