Chrupiące marynowane ogórki bez grama octu. Nie do wiary, czym go zastąpiono
Marynowane ogórki muszą znaleźć się obowiązkowo w spiżarni każdego smakosza. Zamiast octu, warto jednak użyć cytryny. Ten składnik sprawi, że tylko zyskają one na smaku. Czy strącą z podium klasyczne kiszone lub małosolne ogórki? Czas pokaże!
Niezwykły patent na ogórki marynowane bez grama octu
Przetwory z ogórków cieszą się ogromną popularnością. Poza klasycznym kiszeniem, wiele osób stawia na marynowanie tych warzyw. Zazwyczaj nieodłącznym składnikiem zalewy takich przysmaków jest ocet. Pozwala on na długie przechowywanie przetworów. Nie każdy jednak wie, że można go zastąpić cytryną. Co sądzicie o takim patencie?
Dawniej babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś jest niemal zapomnianaLista składników na marynowane ogórki
Składniki:
- 600 g ogórków
- 1 cytryna
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego kopru
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu najlepiej w ziarnach
- ½ łyżeczki gorczycy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 l wody
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
Jak zrobić marynowane ogórki?
Namocz ogórki w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Dokładnie je umyj i utnij ich końce. Przygotuj słoiki. Pokrój cytrynę w plasterki.
Do każdego słoika włóż koper, przyprawy i ogórki. Jeden plasterek cytryny wciśnij z boku słoika, a dwa połóż na jego górę. Zalej je wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Słoiki najlepiej przykryć wtedy ręcznikiem.
Po 20 minutach wylej brakującą wodę do garnka. Jeśli ma mniej niż litr, dolej do niej brakującą ilość. Rozpuść w niej sól i cukier i ponownie zagotuj.
Zalej ogórki marynatą. Zamknij słoik i obróć go do góry nogami. Możesz je otworzyć i posmakować już po kilku dniach. Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne przetwory m.in. ogórki gyros i kiszoną cukinię.