Kładę banany i zalewam czekoladowym ciastem. Taki deser zrobię na długi weekend
Oto przepis na superproste ciasto z bananami, do którego przyrządzenia nie potrzeba żadnych szczególnych kulinarnych umiejętności. Ciasto jest lekkie, wilgotne i nie za słodkie. W sam raz nie tylko na deser, lecz także sycący podwieczorek.
Ciasto bananowe
Co zrobilibyśmy bez bananów ? Ten nietypowy owoc, w przeciwieństwie do innych mączny i napełniający brzuch , jest świetną bazą wypieków. Czasami wręcz używać go można jako zamiennik jajek albo dodatek do masy na ciasta czy gofry.
Tu jednak używamy bananów w typowej dla nich owocowej roli dodatku do ciasta. Taki deser z bananami niezwykle ciekawie wygląda, jest pożywny, a smak kakaowego ciasta doskonale komponuje się z owocami . Zapieczone w piekarniku banany lekko się karmelizują, przez co ich zarówno ich struktura, jak i słodycz nabierają nowego charakteru.
Biszkopt z bananami
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dolci Veloci 89. Do ciasta bananowego jest tam dodany także aromat waniliowy, który dodaje nowej nuty smakowej do deseru. Jednak, zwłaszcza w wypadku niezbyt dojrzałych owoców , nie zawsze jest to pożądany składnik. Podobnie jest z cukrem – jeśli banany są dojrzałe i bardzo słodkie, uważajmy, by nie przesłodzić także ciasta .
Składniki
- 3 banany
- 250 g mąki
- 120 g cukru
- 150 ml mleka
- 50 ml oleju
- 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Deser kakaowo-bananowy
Banany obieramy i przecinamy wzdłuż na połówki. Blachę do ciasta – najlepiej okrągłą, otwieraną tortownicę – wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy połówki bananów, by stworzyły spód pod ciasto.
W misce mieszamy jajka z cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i mleko i jeszcze raz mieszamy. Do miski przesiewamy kakao, zostawiając nieco do posypania. Dosypujemy też proszek do pieczenia, a po wymieszaniu, także mąkę. Całość wyrabiamy na jednolite, pozbawione grudek ciasto .
Ciasto wylewamy na banany. Powinno być na tyle rzadkie, że samo się wypoziomuje. Wstawiamy je na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Przed wyjęciem można upewnić się, czy jest gotowe, testem suchego patyczka. Po przestudzeniu przewracamy bananową stroną do góry i posypujemy gorzkim kakao.
Wypróbuj też przepisy na pieczone siekane kotlety i zapiekanego bakłażana .