Smakosze.pl Przepisy Kładę je na patelni i dodaję jajko. Po chwili mam tak pyszne śniadanie, że głowa mała
Fot. YouTube/Gotuj z Karolem

Kładę je na patelni i dodaję jajko. Po chwili mam tak pyszne śniadanie, że głowa mała

25 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Śniadanie to podstawa każdego dnia. Dlatego warto, by było pożywne, ale przede wszystkim smaczne. Z takim daniem początek dnia będzie można z pewnością zaliczyć do udanych. Składniki potrzebne do tego przepisu najprawdopodobniej masz już w lodówce.

Najszybszy sposób na śniadanie

Przez brak czasu pomijałem śniadanie. Wiedziałem, że to negatywnie wpływa na funkcjonowanie mojego organizmu, dlatego postanowiłem to zmienić. W moje ręce wpadł ten przepis.

Szybki i pyszny-taki właśnie jest ten przepis. Dzięki temu zawsze zdążę zjeść posiłek, który zapewni mi energię. Do tego składniki są bajecznie tanie. Zobacz, jak prosto się je robi.

parówka.jpg
Fot. YouTube/Gotuj z Karolem
Polacy ją uwielbiają, a to najgorszy rodzaj kawy. To przez nią pogarsza się samopoczucie
Jeśli czytać z dziećmi o gotowaniu to koniecznie tę książkę. Jedzą potem jak najęte

Nie tylko jajko

To śniadanie składa się z jajka, ale nie jest ono jedynym składnikiem. Drugim istotnym składnikiem są parówki. Ich połączenie wyjątkowo mi pasuje. Dokładną ilość potrzebnych produktów znajdziesz na liście poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale Gotuj z Karolem , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 parówki
  • szczypior
  • pieprz
  • sól

Przepis na śniadanie

Rozpocznij od nacięcia parówek jak na zdjęciu powyżej . Następnie przekrój je na pół, zawiń w okrąg i nadziej na kawałek wykałaczki, aby zamknąć okrąg. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.

Ułóż na niej parówki i podsmaż. Kiedy się zarumienią, w każdy okręg wbij żółtko. Przypraw je pieprzem oraz solą.

Smaż całość przez około 2 minuty. Wierzch jajek posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i gotowe. Jedz i leć do pracy. Sprawdź, jakiej kawy unikać oraz poznaj kluski na obiad z 3 składników .

żółtko.jpg
Fot. YouTube/Gotuj z Karolem
Mieszam tarty chrzan z tymi składnikami. Klasyczny sos do mięsa może się schować
Te obiadowe kluski robię z 3 składników. Przepis na regionalny specjał mam jeszcze z notesiku prababci
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy