Mieszam tarty chrzan z tymi składnikami. Klasyczny sos do mięsa może się schować
Potrawy wielkanocne, takie jak choćby biała kiełbasa czy pasztety, aż proszą o sos chrzanowy. Zazwyczaj sięgamy po prostu po chrzan ze słoiczka, ale lekki i puszysty sos z tego przepisu jest znacznie lepszym wyborem. Chętnie zdradzę, jak go przygotować.
Sezon na świeży chrzan
Choć wiosna pachnie nowalijkami, karierę na naszych stołach robią w tym okresie także warzywa korzeniowe, w tym chrzan. To oryginalny dodatek o niepowtarzalnym smaku. O ile w postaci zakonserwowanej w słoiku jest rzeczą dość powszednią, o tyle dobrze przyrządzony świeży sos chrzanowy to rzecz uwagi – i grzechu – warta.
Zamknięty w słoiki chrzan bazuje głównie na sosie ze śmietany. Jeśli zdarzy się nam kupić zbyt ostry na nasz gust, można skorzystać z tego przepisu, by złagodzić zbyt intensywny smak. Najlepiej jednak przygotować ten sos na bazie świeżego chrzanu.
Łączę tanie składniki i zagniatam z nich ciasto. Tę pyszną przekąskę zajadam na kolację zamiast chlebaPuszysty sos chrzanowy
Największą zaletą tego sosu – tym, co sprawi, że zapadnie w pamięć gości – jest jego lekkość. Dzięki niecodziennej metodzie przyrządzania na śmietanie kremówce jest on puszysty jak kremowa masa do ciastek. Dla zagęszczenia go można użyć odrobiny mascarpone.
Składniki
- ⅓ l śmietany kremówki
- Ok. 30-50 g chrzanu (do smaku)
- Sól, cukier, świeżo rozbity biały pieprz
Sposób na domowy sos chrzanowy
Chrzan ścieramy na tarce o drobnych okach na krótko przed przygotowaniem sosu. Śmietanę kremówkę wylewamy do miski i na wysokich obrotach miksujemy, przyprawiając solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Kiedy śmietana jest już dobrze napowietrzona, dodajemy świeżo starty chrzan i delikatnie mieszamy. Można pomóc sobie mikserem, ale tylko na niskich obrotach. Po wymieszaniu sosu próbujemy i doprawiamy do smaku – jeśli jest zbyt ostry, należy dodać jeszcze śmietany. Można też przyprawić sos kilkoma kroplami soku z cytryny.
Taką chrzanową pianę można serwować w miseczce lub dekorować przystawki z rękawa cukierniczego. W słoiczku w lodówce powinien przechować się przez 2-3 dni.
Wypróbuj też przepisy na ćwikłę z chrzanem i mazurek według Ani Lewandowskiej.