Smakosze.pl Przepisy Kładę pieczarki i ser na ciasto francuskie i odpalam piekarnik. Ta kolacja to mistrzostwo
fot. youtube.com/cookrate.polska

Kładę pieczarki i ser na ciasto francuskie i odpalam piekarnik. Ta kolacja to mistrzostwo

20 września 2024

Szybka przekąska z gotowego ciasta, która świetnie sprawdzi się jako kolacja na ciepło – zarówno w kameralnym gronie, jak i podczas imprezy. Zapieczony ser, pieczarki i ciasto francuskie na nowo ukazują dobrze nam znaną kompozycję.

Kolacja z pieczarkami

Kiedy przyjrzeć się temu przepisowi, okazuje się, że to w zasadzie nic innego jak dobrze nam znana zapiekanka . Zastępujemy w niej dobrze znaną bagietkę ciastem francuskim i naraz z ulicznej przekąski robi się całkiem wyjątkowa kolacja.

Przepisy takie jak ten świetnie sprawdzają się jako danie imprezowe. Talarki z nadzieniem są łatwe do „obsłużenia” palcami i nie przeszkadza za bardzo, jeśli trochę przestygną. A do tego nikt chyba nie pogardzi małym kawałkiem pieczywa ze stopionym serem.

siekanie pieczarek
fot. youtube.com/cookrate.polska
Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują

Ciasto francuskie i pieczarki

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cookrate - Polska. Pokazana tam wersja zawiera pieczarki duszone w śmietanie. Można też przygotować wariant jeszcze bliższy zapiekankom „z przyczepy” jak z PRL-u, z lekko podsmażonymi, a nawet surowymi pieczarkami.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 g mozzarelli
  • Opcjonalnie: 2 łyżki śmietany
  • Sól, pieprz, suszony czosnek

Kolacja z pieczarkami

Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i wałkujemy lekko, tylko by go dobrze rozprostować . Wycinamy z niego placuszki szklanką lub foremką. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczarki czyścimy i siekamy, podobnie jak cebulę. Podsmażamy je na maśle, przyprawiając solą, czosnkiem i pieprzem. Po minucie smażenia można dodać do nich śmietanę.

Kiedy grzyby będą miękkie, zdejmujemy je do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie ścieramy mozzarellę – najlepiej na tarce o grubych okach.

Na placuszki z ciasta francuskiego układamy po łyżce pieczarkowego farszu. Rozpłaszczamy go lekko, a następnie posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni .

Wypróbuj też przepisy na serowe kluseczki i surówkę z marchewką .

gotowe zapiekanki
fot. youtube.com/cookrate.polska
Weź orzech włoski i wbij w niego igłę. Ten patent zasługuje na nagrodę
Krokiety gyros są ostatnio hitem w moim domu. Dzieciaki wręcz błagają o dokładki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy