Smakosze.pl Przepisy Kładę plastry schabu na ziemniakach i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jem raz w tygodniu
fot.YouTube/@DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Kładę plastry schabu na ziemniakach i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jem raz w tygodniu

3 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przygotuj schab z tego przepisu, a coraz rzadziej będziesz robiła tradycyjne kotlety schabowe. W połączeniu z pieczonymi warzywami zachwycają smakiem. Zrób i przekonaj się sama. Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że robię to danie raz w tygodniu.

Dużo lepszy schabowy

Klasyczne kotlety ze schabu smakują każdemu. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niego obiadu. Trudno się dziwić smażone mięso podawane z ziemniakami i surówką smakuje wybornie.

Zawsze mi się wydawało, że nic nie pobije tego połączenia. Jednak odkąd dostałem ten przepis na schabowego pieczonego z ziemniakami, nie robię tradycyjnych kotletów. Mięso w tym wydaniu smakuje zdecydowanie lepiej. Koniecznie zrób to danie w swoim domu.

schab.jpg
fot.Canva/@martiapunts
Ta chrupiąca sałatka Strzelczyka jest lepsza niż z restauracji. Nie ma opcji, że się nie uda

Schab, ziemniaki i jeszcze to

Oprócz mięsa schabowego i ziemniaków będziesz potrzebować jeszcze kilku składników z tej listy. Wszystkie razem tworzą to niesamowite danie, dlatego nie pomiń żadnego z nich. Podobny przepis znajdziesz na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 500 g ziemniaków
  • 60 g majonezu
  • 2 marchwie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • miliona papryka wędzona
  • pieprz
  • sól

Przepis na zapiekany z ziemniakami schab

Zacznij od umycia mięsa, a następnie pokrój, jak tradycyjne kotlety . Rozbij i dopraw wędzoną papryką, pieprzem oraz solą . Ziemniaki i marchew obierz i umyj. Oba warzywa pokrój na cienkie plastry.

Umieść je w żaroodpornym naczyniu. Całość skropl oliwą i dopraw solą oraz pieprzem . Na warzywa połóż mięso. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Umyte pomidory skrój w kostkę i razem z pieczarkami umieść w misce .

Cebulę obierz i skrój w kostkę. Paprykę umyj i skrój w ten sam sposób, co paprykę. Oba składniki wsyp do miski. Dołóż majonez oraz odrobinę soli, pieprzu oraz wędzoną paprykę . Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane warzywa przełóż do naczynia i równomiernie rozłóż po powierzchni . Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 70 minut . Gotowe danie nakładaj i częstuj całą rodzinę, będą zachwyceni.

Zbierasz czosnek niedźwiedzi? Jeden błąd i dostaniesz ogromną grzywnę
Żaden olej i smalec. Najlepsze kotlety schabowe zrobisz na tym tłuszczu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy