Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta chrupiąca sałatka Strzelczyka jest lepsza niż z restauracji. Nie ma opcji, że się nie uda
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.04.2024 14:09

Ta chrupiąca sałatka Strzelczyka jest lepsza niż z restauracji. Nie ma opcji, że się nie uda

sałatka Strzelczyka
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Cztery składniki. Dokładnie tylu potrzeba, by stworzyć pyszną sałatkę, która do tego jest witaminową bombą. Do mieszanki buraków i jabłka Tomasz Strzelczyk dodaje winegret, który wydobywa to, co pyszne, z tych i dwóch innych, równie niepozornych składników.

Sałatka buraczkowa

Buraki to doskonałe warzywo, za którym ciągnie się nieco zła opinia. Łatwo zepsuć je przez rozgotowanie, nie wszyscy lubią też miękką, papkowatą konsystencję ćwikły – a w tej formie spotykamy ją niezwykle często.

Ta sałatka obala ten stereotyp. Jest jednocześnie słodkawa, kwaskowa i lekko pikantna, a sos, który Tomasz Strzelczyk do niej przygotowuje, wydobywa swoimi składnikami wszystkie te smaki. No i tekstura – to ona jest niesamowitym atutem tej sałatki, która cudownie chrzęści w ustach.

ścieranie buraków
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Zbierasz czosnek niedźwiedzi? Jeden błąd i dostaniesz ogromną grzywnę

Buraczki, jabłko, cebula

Wydawać by się mogło, że surowe jabłko i cebula w jednym daniu to przepis kontrowersyjny. Jednak smaki te doskonale się uzupełniają, a ogórki konserwowe nadają całości pikanterii. Taka sałatka to doskonały dodatek do tradycyjnych polskich obiadów.

Składniki

  • 2 duże buraki
  • 1 niewielka cebula
  • 1 duże jabłko lekko kwaśnej odmiany
  • 4 ogórki konserwowe
  • Mały pęczek koperku
  • 100 ml oliwy
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz

Surówka buraczkowo-jabłkowa

Buraki pieczemy w folii lub gotujemy, a następnie studzimy i obieramy. Ścieramy je na tarce o grubych okach. Jabłko również ścieramy. Cebulę kroimy w cienkie pióra. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy wzdłuż na połówki, a później – wciąż wzdłuż – na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Składniki łączymy w misce.

Pozostałe składniki – oliwę, ocet i miód – łączymy w miseczce lub w słoiku. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy. Jeśli sos przygotowujemy w słoiku, można zakręcić go i mieszać wstrząsając. Próbujemy na smak (z solą nie można przesadzić) i ewentualnie doprawiamy. Sos wylewamy do salaterki i dokładnie mieszamy. Sałatka jest gotowa po ok. pół godziny, kiedy cebula nieco zmięknie pod wpływem zalewy.

Wypróbuj też przepisy na wiosenne ciasto z galaretką i zupę z resztek świątecznego pieczywa.

sos do sałatki
fot. youtube.com/oddaszfartucha