Kładę ugotowany kalafior na patelnię i wlewam tę zalewę. To mój ulubiony obiad na upały
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj znakomite danie z kalafiora, a smak zachwyci cię tak bardzo, że będziesz chciała robić je znacznie częściej. Na szczęście przygotowanie zajmuje tylko chwilę i jest banalnie proste. Zrób to danie nawet dzisiaj i zaskocz domowników.
Pomysł na zaskakujący obiad
Danie na obiad nie musi być skomplikowane w przygotowaniu, aby było smaczne i zaskakujące. Jednym z nich jest to z przepisu umieszczonego dalszej części artykułu. Składa się głównie z kalafiora i kilku dodatków.
Choć wydawać się może, że warzywny obiad może smakować nieco gorzej, nie jest to prawda. Przekonasz się o tym, kiedy tylko spróbujesz tego fantastycznego dania. Zachwycą się nim wszyscy domownicy i poproszą o dokładkę.
Kalafior jest najważniejszy
Niewątpliwie głównym składnikiem w tym przepisie jest kalafior, jednak okazuje się, że także inne składniki są niezbędne. To właśnie one nadają mu smak i tworzą z nim doskonałą kompozycję. Poznasz je, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Przygotuj wszystkie produkty, nie pomijając żadnego nich, a następnie zrób ten fantastyczne obiad. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Köstliche Hausrezepte , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 jajka
- 2 pomidory
- kostki lodu
- 1 pęczek szczypioru
- 3 łyżki śmietany 18%
- granulowany czosnek
- pieprz
- sól
Przepis na obiad z kalafiora
Umytego i oczyszczonego składnika pokrój na kawałki. Gotuj go w osolonym wrzątku przez 5 minut. Po tym czasie wlej do miski zimną wodę oraz dodaj kostki lodu. Przełóż do niego warzywo. Do drugiej miski wbij jajka. Umyte pomidory pokrój w drobną kostkę i przełóż je do miski z jajkami.
Dokładnie umyty i osuszony szczypior drobno posiekaj, wraz ze śmietaną przełóż go do miski. Całość przypraw pieprzem, czosnkiem i solą. Wymieszaj składniki, tworząc jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej i przełóż na nią kalafior. Smaż go przez około 5 minut, a następnie zalej masą z jajek i innych składników. Równomiernie ją rozprowadź, a następnie smaż pod przykryciem przez 15 minut. Powstały placek krój na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź przepis na leczo bez cukinii oraz dowiedz się, jaki schabowy jest najlepszy według Strzelczyka .