Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te szybkie śniadaniowe bułeczki robię co kilka dni. Ciasto wyrasta zaledwie w kwadrans
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 03.07.2024 06:00

Te szybkie śniadaniowe bułeczki robię co kilka dni. Ciasto wyrasta zaledwie w kwadrans

bułki śniadaniowe
Fot. YouTube/Pani M - kuchnia smakowita

Masz dość nieświeżego pieczywa ze sklepu? Poznaj przepis na bułki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie. Ich świeżość oraz smak podpisuje każdemu, a co najważniejsze są znacznie lepsze niż pieczywo z popularnych marketów. 

Świeże pieczywo na każdy poranek

Udane śniadanie musi składać się między innymi ze świeżego pieczywa. Jednak skąd takie wziąć, kiedy to zakupione w popularnych sklepach, a nawet z dobrych piekarni na drugi dzień staje się miękkie i niesmaczne. 

Dlatego najlepszym sposobem jest upieczenie bułek samemu. Szczególnie że z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu zrobisz je niezwykle łatwo, szybko i tanie. Upiecz je, a smak docenią wszyscy domownicy. 

bułk i.jpg
Fot. YouTube/Pani M - kuchnia smakowita
Uważaj przy piciu kawy. Przez to łatwo przybrać na wadze, dietetyk ostrzega

Tylko kilka składników

Składników potrzebnych do przygotowania bułek na śniadanie nie ma zbyt wiele. Najważniejsza jest oczywiście mąka pszenna typu 550. Oprócz niej potrzebne będą także inne składniki. Poznasz je wraz z dokładnymi proporcjami, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Pani M - kuchnia smakowita, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody

Przepis na idealne bułki na śniadanie

Do dużej miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, a następnie rozpuść je. Wsyp mąkę, sól i za pomocą miksera wymieszaj składniki. Możesz wykorzystać do tego odpowiednią końcówkę miksera lub zrobić to ręcznie. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Pozostaw je  pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. 

Po tym czasie podziel je na dziesięć kawałków. Z każdej z nich uformuj kulki i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułki. Na każdej z nich wykonaj na środku nacięcie za pomocą noża. Piecz je w rozgrzanym do 240 stopni piekarniku przez 15 minut. Podaj je na śniadanie, a zachwycą wszystkich tak bardzo, że będziesz robiła je co kilka dni. Sprawdź

nacinanie bułek.jpg
Fot. YouTube/Pani M - kuchnia smakowita