Smakosze.pl Przepisy Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudzi
fot. youtube.com/smacznytv

Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudzi

30 maja 2024

Oto przepis na prostą zapiekankę przygotowywaną na patelni. Jest doskonała w smaku, a przede wszystkim ekspresowa w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad po zabieganym dniu lub pożywny lunch.

Zapiekanka z patelni

Zapiekanki należą do stałego repertuaru zwłaszcza w kuchniach, które jeden z autorów PRL-owskich książek kucharskich nazywał „kuchnią samotnych i zakochanych”. Rzeczywiście, świetnie nadają się do przygotowania nawet dla jednej osoby, a przy tym są niezwykle łatwe.

Mają też tę zaletę – którą również często doceniamy – że pozwalają świetnie wykorzystać resztki z poprzednich posiłków . W naszym przepisie mówimy więc o gotowaniu makaronu od podstaw, ale jeśli mamy nadmiar ugotowanego z wcześniejszego obiadu, nie wahajmy się właśnie jego połączyć z lekką jajeczną masą .

obieranie pomidorów
fot. youtube.com/smacznytv
Od lat nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Ta z przepisu słynnego kucharza bije je na głowę

Zapiekanka makaronowa

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv, gdzie przy okazji zaprezentowano ciekawy sposób obierania pomidorów . Zamiast je sparzyć, można otóż poskrobać nożem powierzchnię pomidora, nie naruszając skórki, by tylko się rozluźniła. Ułatwia to później zdjęcie skóry, już po nacięciu pomidora na krzyż.

Składniki

  • 450 g surowego makaronu, np. penne czy świderków
  • 5-6 jajek
  • 2 pomidory
  • 50 g śmietany 22%
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka masła
  • 120 g startego sera
  • Sól, pieprz

Zapiecz makaron i dodaj puree z groszku

Makaron gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jajka wybijamy do miseczki i rozmącamy. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Pomidory obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy dymkę. Warzywa dodajemy do masy jajecznej i jeszcze raz mieszamy.

Makaron przekładamy na patelnię z odrobiną oleju i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy przez chwilę, a następnie wylewamy masę jajeczn ą. Przykrywamy patelnię pokrywką i zapiekamy całość przez 15 minut. Następnie, odwracając patelnię, przekładamy zapiekankę na talerz i zsuwamy z powrotem, by przypiekła się także z drugiej strony przez kolejne 10 minut.

W międzyczasie miksujemy w blenderze groszek z małą łyżką masła , a ser ścieramy na tarce o grubych okach. Pod koniec pieczenia wykładamy na zapiekankę najpierw puree z groszku, a następnie posypujemy serem. Przykrywamy i pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści . Obiad taki można podać z ulubionym sosem.

Wypróbuj też przepisy na doskonałą pieczoną cukinię i pyszne ciasto truskawkowe .

zapiekanka makaronowa
fot. youtube.com/smacznytv
Moja babcia zawsze dodaje te liście do ogórków kiszonych. Wychodzą idealnie chrupiące
Jak rozpoznać polskie truskawki? Te szczegóły są kluczowe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy