Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudzi
Oto przepis na prostą zapiekankę przygotowywaną na patelni. Jest doskonała w smaku, a przede wszystkim ekspresowa w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad po zabieganym dniu lub pożywny lunch.
Zapiekanka z patelni
Zapiekanki należą do stałego repertuaru zwłaszcza w kuchniach, które jeden z autorów PRL-owskich książek kucharskich nazywał „kuchnią samotnych i zakochanych”. Rzeczywiście, świetnie nadają się do przygotowania nawet dla jednej osoby, a przy tym są niezwykle łatwe.
Mają też tę zaletę – którą również często doceniamy – że pozwalają świetnie wykorzystać resztki z poprzednich posiłków . W naszym przepisie mówimy więc o gotowaniu makaronu od podstaw, ale jeśli mamy nadmiar ugotowanego z wcześniejszego obiadu, nie wahajmy się właśnie jego połączyć z lekką jajeczną masą .
Zapiekanka makaronowa
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv, gdzie przy okazji zaprezentowano ciekawy sposób obierania pomidorów . Zamiast je sparzyć, można otóż poskrobać nożem powierzchnię pomidora, nie naruszając skórki, by tylko się rozluźniła. Ułatwia to później zdjęcie skóry, już po nacięciu pomidora na krzyż.
Składniki
- 450 g surowego makaronu, np. penne czy świderków
- 5-6 jajek
- 2 pomidory
- 50 g śmietany 22%
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 łyżka masła
- 120 g startego sera
- Sól, pieprz
Zapiecz makaron i dodaj puree z groszku
Makaron gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jajka wybijamy do miseczki i rozmącamy. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Pomidory obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy dymkę. Warzywa dodajemy do masy jajecznej i jeszcze raz mieszamy.
Makaron przekładamy na patelnię z odrobiną oleju i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy przez chwilę, a następnie wylewamy masę jajeczn ą. Przykrywamy patelnię pokrywką i zapiekamy całość przez 15 minut. Następnie, odwracając patelnię, przekładamy zapiekankę na talerz i zsuwamy z powrotem, by przypiekła się także z drugiej strony przez kolejne 10 minut.
W międzyczasie miksujemy w blenderze groszek z małą łyżką masła , a ser ścieramy na tarce o grubych okach. Pod koniec pieczenia wykładamy na zapiekankę najpierw puree z groszku, a następnie posypujemy serem. Przykrywamy i pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści . Obiad taki można podać z ulubionym sosem.
Wypróbuj też przepisy na doskonałą pieczoną cukinię i pyszne ciasto truskawkowe .