Łączę 2 składniki i po chwili mam pyszne śniadanie. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach
![omlet](https://images.iberion.media/images/1920/omlet_8a5093568b.jpg)
Przygotuj ten omlet na śniadanie i zaskocz domowników. Nie tylko inaczej smakuje, ale też zupełnie inaczej wygląda. Aby był udany, należy dokładnie przestrzegać proporcji. Przyrządź go raz z tego przepisu, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób. To takie proste.
Idealny omlet na śniadanie
Sposobów na idealne śniadanie jest kilka. Jednym z nich może być ten na faszerowane kajzerki, o których pisaliśmy niedawno lub omlet, ma który przepis poznasz w dalszej części artykułu. Sposób jest bagnie prosty, a smak nieziemski.
Wystarczy przestrzegać tylko jednej zasady, która dotyczy odpowiednich proporcji. To właśnie ona stoi za sekretem tego dania. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj dokładną instrukcję, a następnie przygotuj omlet na najbliższe śniadanie, a domownicy będą nim zachwyceni.
![jajka.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/jajka_37533dd296.jpg)
Nie tylko jajka
Niewątpliwie najważniejszym składnikiem każdego omletu są jajka. Choć omlet wygląda nieco inaczej niż ten tradycyjny, jajka w tym przypadku również są istotne. Oprócz nich będziesz potrzebować także innych składników. Wszystkie produkty oraz ich dokładne proporcje zostały umieszczone na liście poniżej.
Sprawdź ją, a następnie zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia umieszczone w artykule, pochodzą z kanału Pyszne na stole, który znajduje się w serwisie YouTube. Na śniadanie możesz przygotować takie racuchy na jogurcie.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 200 ml mleka
- woda
- sól
Przepis na omlet
Do miski wbij jajka. Następnie roztrzep je za pomocą widelca lub przeznaczoną do tego trzepaczką. Wlej mleko i wymieszaj ze sobą składniki. Musi powstać jednolita masa na omlet. Wsyp odrobinę soli i ponownie wymieszaj.
Masę przelej do miski, która jest odporna na wysokie temperatury. W garnku ustaw miskę z jajeczną masą. Następnie wlej do garnka wodę w takiej ilości, aby jej poziom sięgał nieco wyżej niż masa w misce.
Garnek przykryj i gotuj całość przez około 15-20 minut. Po tym czasie jajka powinny się ściąć, a omlet powinien być gotowy. Wystarczy tylko wyciągnąć go z miski i podać na śniadanie. Sprawdź przepis na orzeźwiającą lemoniadę oraz dowiedz się, jak podawać truskawki.
![omlet 2.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/omlet_2_03a0f644a2.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![czosnek](https://images.iberion.media/images/origin/czosnek_9408cd8c7a.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_84b096e925.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_8971f9637f.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![obiad z mięsa mielonego](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_d48868bad3.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![zupa na odchudzanie](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_f95b748612.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_13_edeb1de906.jpg)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)