Moja rodzina uwielbia, gdy piekę to ciasto z truskawkami. Jest po prostu najlepsze
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto1_52ecc0a188.jpg)
To proste, ale niezwykle apetyczne ciasto to kolejny sposób, by uczucić sezon na truskawki. Tym razem podajemy je z galaretką i prostym biszkoptowym spodem. Trudno o bardziej wiosenny przepis.
Ciasto z truskawkami
Truskawki z bitą śmietaną podane w formie ciasta? Tak, poprosimy. Choć znaleźć można wiele przepisów na rozmaite truskawkowe ciasta, to biszkopt ze śmietanową masą jest chyba najlepszym z nich.
W tym przepisie przygotowujemy więc ciasto z truskawkami w galaretce i warstwą, którą można określić jako ptasie mleczko. Ozdobny i świeży warstwowy deser sprawdzi się nawet jako tort dla wiosenno-letniego jubilata.
Zobacz też: doskonała sałatka na Dzień Matki.
![masa kremowa na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_9f617b0055.jpg)
Ciasto warstwowe
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Uwaga babcia gotuje. Warto zwrócić uwagę na jedną właściwość tego ciasta: można zmieniać jego charakter, regulując proporcje spodu ciasta i warstwy śmietanowej. Weź biszkopt z tylko dwóch jajek, ale dwa razy więcej śmietany i nagle masz zupełnie innego charakteru deser.
Zobacz też: sposób na wyhodowanie dużych pomidorów.
Składniki
- 300-400 g truskawek
- 150 g mąki
- 120 g cukru
- 100 ml mleka
- 500 ml śmietany do ubijania (30 lub 36%)
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 jajka
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól
Deser z galaretką truskawkową
Aby przygotować biszkopt truskawkowy, ubijamy białka z cukrem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cały czas mieszając.
Pianę z białek ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc składniki. Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy pzez ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni, a następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do wystudzenia.
Truskawki dokładnie płuczemy i kroimy na ćwiartki. Galaretkę rozrabiamy we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Można użyć mniej wody, niż jest w przepisie. Odstawiamy do przestudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli dodajemy żelatynę z mlekiem. Kiedy będą dokładnie połączone, odstawiamy je do lodówki na ok. 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy bitą śmietanę i wykładamy ją na biszkoptowy spód. Dokładnie wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu bita śmietana powinna być dobrze związana.
Na powierzchni ciasta układamy truskawki i zalewamy tężejącą powoli galaretką. Całe ciasto znów wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka po wierzchu będzie sztywna, ciasto jest gotowe.
Wypróbuj też przepisy na zapiekane truskawki i orzeźwiającą lemoniadę.
![truskawki na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto3_f3621a5f30.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_4c5a33a554.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_5deee750b8.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_235ceac899.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![Czy jagody pomagają na biegunkę?](https://images.iberion.media/images/origin/1_50ccd478ee.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![Jogurt skyr](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_23_T101642_551_195d567897.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)