Moja rodzina uwielbia, gdy piekę to ciasto z truskawkami. Jest po prostu najlepsze
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto1_52ecc0a188.jpg)
To proste, ale niezwykle apetyczne ciasto to kolejny sposób, by uczucić sezon na truskawki. Tym razem podajemy je z galaretką i prostym biszkoptowym spodem. Trudno o bardziej wiosenny przepis.
Ciasto z truskawkami
Truskawki z bitą śmietaną podane w formie ciasta? Tak, poprosimy. Choć znaleźć można wiele przepisów na rozmaite truskawkowe ciasta, to biszkopt ze śmietanową masą jest chyba najlepszym z nich.
W tym przepisie przygotowujemy więc ciasto z truskawkami w galaretce i warstwą, którą można określić jako ptasie mleczko. Ozdobny i świeży warstwowy deser sprawdzi się nawet jako tort dla wiosenno-letniego jubilata.
Zobacz też: doskonała sałatka na Dzień Matki.
![masa kremowa na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_9f617b0055.jpg)
Ciasto warstwowe
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Uwaga babcia gotuje. Warto zwrócić uwagę na jedną właściwość tego ciasta: można zmieniać jego charakter, regulując proporcje spodu ciasta i warstwy śmietanowej. Weź biszkopt z tylko dwóch jajek, ale dwa razy więcej śmietany i nagle masz zupełnie innego charakteru deser.
Zobacz też: sposób na wyhodowanie dużych pomidorów.
Składniki
- 300-400 g truskawek
- 150 g mąki
- 120 g cukru
- 100 ml mleka
- 500 ml śmietany do ubijania (30 lub 36%)
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 jajka
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól
Deser z galaretką truskawkową
Aby przygotować biszkopt truskawkowy, ubijamy białka z cukrem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cały czas mieszając.
Pianę z białek ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc składniki. Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy pzez ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni, a następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do wystudzenia.
Truskawki dokładnie płuczemy i kroimy na ćwiartki. Galaretkę rozrabiamy we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Można użyć mniej wody, niż jest w przepisie. Odstawiamy do przestudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli dodajemy żelatynę z mlekiem. Kiedy będą dokładnie połączone, odstawiamy je do lodówki na ok. 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy bitą śmietanę i wykładamy ją na biszkoptowy spód. Dokładnie wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu bita śmietana powinna być dobrze związana.
Na powierzchni ciasta układamy truskawki i zalewamy tężejącą powoli galaretką. Całe ciasto znów wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka po wierzchu będzie sztywna, ciasto jest gotowe.
Wypróbuj też przepisy na zapiekane truskawki i orzeźwiającą lemoniadę.
![truskawki na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto3_f3621a5f30.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki1_5c24e6aa0d.jpg)
![ciastka z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciastka_2afe2ffe58.jpg)
![ciasto truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8a3caace1f.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_bdd52e313b.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_4c5a33a554.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_5deee750b8.jpg)
![surówka z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka1_1ac0fed945.jpg)
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_80f80b61c1.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_40b5909e0a.jpg)
![zupa w garnuszku](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_cf46b33e32.jpg)
![obiad z fasolki szparagowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_fasolki_szparagowej_eb63659f08.jpg)
![domowe lody](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_lody_1c7b30de03.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_5b625566bd.jpg)
![Ewa Wachowicz](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_6da37d1278.jpg)
![deser](https://images.iberion.media/images/origin/deser_55a4196991.jpg)
![pomysł na niedzielny obiad](https://images.iberion.media/images/origin/pomysl_na_niedzielny_obiad_11088590a2.jpg)
![jajecznica z boczkiem w cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/strzelczyk_3f5659c89d.jpg)
![ciasto z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_e7d2869b82.jpg)
![zupa anny lewandowskiej](https://images.iberion.media/images/origin/lewa1_cfa9292643.jpg)
![Salmorejo](https://images.iberion.media/images/origin/Salmorejo_e6d52b99fc.jpg)
![sałatka z kaszy gryczanej](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_z_kaszy_gryczanej_44e86464cb.jpg)
![zalewanie pomidorów masą](https://images.iberion.media/images/origin/obiad1_c1b6b8f69a.jpg)
![ciasto korą dębu](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_kora_debu_f46e092734.jpg)
![deser z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_3_skladnikow_74a300afb8.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![ugniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ugniatanie_ciasta_a481e737a1.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)
![SERNIK Z ZIEMNIAKAMI](https://images.iberion.media/images/origin/cakes_862_1280_c3e7f2c6fc.jpg)
![Szklarnia](https://images.iberion.media/images/origin/Szklarnia_1_c46fc159c6.jpg)
![ciasteczka "słoneczka"](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_763170217_acbe55ccf0.jpg)
![patelnia](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2230775111_2c318bf4b2.jpg)
![Przepis na zdrowe domowe lody](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_09c2489acb.png)
![Ciasto drożdżowe z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_drozdzowe_z_truskawkami_713d602f2c.jpg)