Smakosze.pl Przepisy Klopsiki zalewam nietuzinkowym sosem. Ten pyszny obiad każdy zajada ze smakiem
YouTube/@Herzhaft und frisch

Klopsiki zalewam nietuzinkowym sosem. Ten pyszny obiad każdy zajada ze smakiem

24 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pyszny obiad w godzinę? Tak, jest to możliwe. Zrób klopsiki z obłędnym sosem według tego przepisu, a nie zawiedziesz się. Nie zajmuje to wiele czasu i jest bardzo proste.

Klopsiki kochają wszyscy

Klopsiki można porównać do miniaturowych kotletów mielonych. Najlepiej smakują z sosem pieczeniowym lub grzybowym. Mają twardszą, przypieczoną skórkę i miękkie wnętrze. Podawane z sosem są na tyle dobre, że rozpływają się w ustach.

Kochają je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Widać to, szczególnie kiedy odwiedzamy popularny sklep meblowy. Wpadamy wtedy nie tylko w szał zakupów, ale i klopsików.

mieszanie mięsa.jpg
Canva/@Proffesor25
Wydrąż cebulę, wbij do niej jajko i włóż do piekarnika. Ta przekąska nie ma sobie równych

Co będziesz potrzebować?

Do przygotowania tego obiadu nie będziesz potrzebować zbyt wiele. Sprawdź listę, zrób zakupy i bierzemy się do pracy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Herzhaft und frisch, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie z tym artykule.

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowa wołowe)
  • 2 cebule
  • 5 g kurkumy
  • 50 g mustardy
  • 200 ml śmietany 30%
  • koperek
  • pieprz
  • sól
  • granulowany czosenek

Jak z zrobić klopsiki z tym sosem?

Przygotowanie klopsików zacznij od obrania i pokrojenia cebuli w drobną kostkę . Mięso umyj i włóż je do miski. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem . Dodaj cebulę i wymieszaj na masę, w której połączą się wszystkie składniki.

Z mięsa uformuj kulki o średnicy około 4 centymetrów . Następnie ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym. Do miski wsyp sól, pieprz, kurkumę. Dodaj musztardę i śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do pozostałych składników. Wymieszaj na jednolitą konsystencję .

Następnie zalej uformowane klopsiki. Zapiekaj przez około 40 minut w 180 stopniach. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub puree. Ten szybki i łatwy obiad zachwyci każdego. Sprawdź, jak zrobić szybki deser z banana oraz co egzotycznego Okrasa dodaje do kapuśniaku .

bite ziemniaki.jpg
Canva/@serggn
Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda i smakuje jak z najdroższych cukierni
Okrasa złamał przepis na kapuśniak. Dodaje do niego egzotyczny rarytas
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy