Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa złamał przepis na kapuśniak. Dodaje do niego egzotyczny rarytas
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.01.2024 20:10

Okrasa złamał przepis na kapuśniak. Dodaje do niego egzotyczny rarytas

Okrasa i kapuśniak
fot. Facebook.com/KarolOkrasa; Canva

Każdy, komu wydaje się, że kapuśniak ma jakąś kanoniczną i niezmienną postać, będzie po tym przepisie musiał zmienić zdanie. Okrasa naprawdę złamał dziś przepis, dodając do tradycyjnej polskiej zupy orientalny przysmak.

Kiszona kapusta w dwóch smakach

Od kilku lat Polacy coraz częściej są zmuszeni godzić się z faktem, że kiszona kapusta to nie wyłącznie nasz wynalazek. Podczas gdy my przygotowujemy mocno kwaśne, jasne wiórki, Azja zajada się inną, choć podobną potrawą. Jest nią kimchi.

Łatwo przygotować je w domu, choć ostatnio równie łatwo kupić nawet w dyskoncie. Kimchi to nic innego jak kapusta pekińska kiszona z typowo azjatyckimi dodatkami (jak np. sos rybny), ale przede wszystkim z pikantną papryką. Efekt jest inny niż w wypadku naszej papryki. Przyprawy dodają tej potrawie umami, całość powinna być też wyraźnie pikantna.

Kimchi

Przestałam dodawać ten składnik do faworków i wychodzą 10 razy lepsze. To sekret ich smaku

Kapuśniak z kimchi

Karola Okrasę dalekowschodni przysmak zainspirował do przygotowania tradycyjnego polskiego kapuśniaku w wersji właśnie z kimchi. Poza nim znajdziemy tu wszystkie tradycyjne elementy: wędzony boczek, ziemniaki czy majeranek.

Składniki

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • ½ kg ziemniaków
  • 200 g kimchi
  • 300 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek włoszczyzny
  • Sól, pieprz, olej słonecznikowy
  • Przyprawy: majeranek, przyprawa rosołowa, liście laurowe, ziele angielskie

Kapuśniak wg Okrasy

Na początek przygotowujemy bulion. Obraną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę rosołową zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy na palniku o niskiej mocy. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Boczek kroimy w słupki i smażymy. Kiedy jest już rumiany, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i boczek w cienkich plasterkach. Doprawiamy majerankiem i smażymy do zeszklenia cebuli.

Do bulionu dodajemy posiekaną kiszoną kapustę i zawartość patelni. Gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka. Pod koniec gotowania dodajemy sok z kapusty i kimchi. Gotujemy od tego momentu jeszcze przez 5-7 minut. Doprawiamy do smaku.

Wypróbuj też przepisy na zupę jarzynową i niezwykłą, pyszną surówkę.

kapuśniak w miseczce