Okrasa złamał przepis na kapuśniak. Dodaje do niego egzotyczny rarytas
![Okrasa i kapuśniak](https://images.iberion.media/images/1920/zupa_5_32327cbcd7.jpg)
Każdy, komu wydaje się, że kapuśniak ma jakąś kanoniczną i niezmienną postać, będzie po tym przepisie musiał zmienić zdanie. Okrasa naprawdę złamał dziś przepis, dodając do tradycyjnej polskiej zupy orientalny przysmak.
Kiszona kapusta w dwóch smakach
Od kilku lat Polacy coraz częściej są zmuszeni godzić się z faktem, że kiszona kapusta to nie wyłącznie nasz wynalazek. Podczas gdy my przygotowujemy mocno kwaśne, jasne wiórki, Azja zajada się inną, choć podobną potrawą. Jest nią kimchi.
Łatwo przygotować je w domu, choć ostatnio równie łatwo kupić nawet w dyskoncie. Kimchi to nic innego jak kapusta pekińska kiszona z typowo azjatyckimi dodatkami (jak np. sos rybny), ale przede wszystkim z pikantną papryką. Efekt jest inny niż w wypadku naszej papryki. Przyprawy dodają tej potrawie umami, całość powinna być też wyraźnie pikantna.
Kapuśniak z kimchi
Karola Okrasę dalekowschodni przysmak zainspirował do przygotowania tradycyjnego polskiego kapuśniaku w wersji właśnie z kimchi. Poza nim znajdziemy tu wszystkie tradycyjne elementy: wędzony boczek, ziemniaki czy majeranek.
Składniki
- ½ kg kapusty kiszonej
- ½ kg ziemniaków
- 200 g kimchi
- 300 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pęczek włoszczyzny
- Sól, pieprz, olej słonecznikowy
- Przyprawy: majeranek, przyprawa rosołowa, liście laurowe, ziele angielskie
Kapuśniak wg Okrasy
Na początek przygotowujemy bulion. Obraną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę rosołową zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy na palniku o niskiej mocy. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Boczek kroimy w słupki i smażymy. Kiedy jest już rumiany, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i boczek w cienkich plasterkach. Doprawiamy majerankiem i smażymy do zeszklenia cebuli.
Do bulionu dodajemy posiekaną kiszoną kapustę i zawartość patelni. Gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka. Pod koniec gotowania dodajemy sok z kapusty i kimchi. Gotujemy od tego momentu jeszcze przez 5-7 minut. Doprawiamy do smaku.
Wypróbuj też przepisy na zupę jarzynową i niezwykłą, pyszną surówkę.
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![zawijanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_ciasto_4fa78d26dc.jpg)
![banany jabłka](https://images.iberion.media/images/origin/banany_i_jablka_5a84dcb870.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)