Koniec ze żmudnym zawijaniem gołabków. Patent Strzelczyka jest prostszy i bardziej efektowny
Masz ochotę na gołąbki, ale nie masz czasu na zawijanie farszu w liście? Przygotuj lasagne według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz klasyczny farsz na gołąbki zapiekł z kapustą. Danie smakuje obłędnie i wygląda bardzo apetycznie.
Gołąbki według przepisu Strzelczyka wyglądają zjawiskowo
Tomasz Strzelczyk na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube dzieli się z fanami przepisami i kulinarnymi ciekawostkami. Jego kanał ma ponad milion subskrybentów. Niedawno popularny kucharz zdradził przepis na tradycyjne gołąbki w zupełnie nowej odsłonie.
Strzelczyk przygotował gołąbki bez zawijania. Mięso mielone wymieszał z ryżem, pomidorami, suszonymi grzybami. Farsz wykładał naprzemiennie z kapustą włoską i zapiekł. W ten sposób powstało danie, które wyglądem przypomina tort lub lasagne.
Kucharz do farszu dolał odrobinę wody z gotowania suszonych grzybów, aby go nawilżyć i wzmocnić smak. Możesz również wykorzystać bulion lub zimną wodę. Przepis na gołąbki i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.
Wyśmienite danie obiadowe według przepisu Strzelczyka
Składniki:
- kapusta włoska
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 250 g ugotowanego ryżu
- kilka ugotowanych, suszonych grzybów
- ząbek czosnku
- średnia cebula
- garść płatków owsianych namoczonych w mleku
- łyżka soli
- łyżka pieprzu
- 2 jajka
- 150 g pomidorów z puszki
- olej rzepakowy
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
Na początku sparz kapustę. Cebulę posiekaj i zeszklij razem z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Posiekaj drobno ugotowane, suszone grzyby. Do większej miski przełóż mięso mielone wieprzowe i wołowe.
Dodaj ugotowany ryż, przesmażoną cebulę z czosnkiem. Dodaj również płatki owiane namoczone w mleku, grzyby, posiekane pomidory z puszki. Wbij 2 jajka, wsyp sól, pieprz i całość wyrabiaj ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.
Jeśli masa będzie zbyt sucha, wlej odrobinę wody, bulionu lub wody z moczenia grzybów. Okrągłe naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i wyłóż liśćmi kapusty. Następnie wyłóż część farszu i kolejne liście. Układaj kilka warstw, dobrze uciskając.
Mięso przykryj kapustą. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz przez godzinę. Po upieczeniu połóż na naczyniu większy talerz i obróć całość, aby danie wyszło z formy.
Przygotuj również bigos oraz mielone z dorsza według przepisu Strzelczyka. Dania zachwycą każdego.